Radar · Politik

Krav på extra kongress efter väljarflykt från V

Jens Holm, avgående riksdagsledamot för Vänsterpartiet, anser att valförlusten är självförvållad genom en valstrategi som var "dömd att misslyckas".

Intern kritik mot Vänsterpartiets strategi förs nu fram tillsammans med krav på en extrakongress, där partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

För ett år sedan såg det bra ut för Vänsterpartiet och opinionssiffrorna visade ständigt över tio procent. Nu ser det ut som att Vänsterpartiet är en av förlorarna i riksdagsvalet. När 95 procent av rösterna är räknade landar partiet på 6,7 procent, vilket är klart sämre än valet 2018, då partiet fick 8 procent.

– Den här förlusten är helt och hållet självförvållad. Vi har gått från ett momentum med siffror på över tio procent, som tyvärr har sjabblats bort med en valstrategi som var dömt att misslyckas, säger Jens Holm, avgående riksdagsledamot och tidigare klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Dagens ETC.

Jens Holm anser att det är uppenbart att den omdiskuterade valstrategin, att satsa på att locka väljare i bruksorter, var ett misstag.

– Strategin att försöka vinna manliga bruksortsväljare har inte fungerat. Vi har förlorat unga progressiva över hela landet, men inte vunnit några nya väljare. Det visar att det var katastrofalt dåligt att lägga om en omtyckt och respekterad klimatpolitik för att förvandla den till en industripolitik som folk inte har förstått, säger Jens Holm till Dagens ETC.

"Vilka som är bäst lämpade att leda partiet"

Redan inför valrörelsen fick ledningen, med partiledaren Nooshi Dadgostar i spetsen, kritik för att partiet inte hade tillräckligt fokus på klimatfrågan. Jens Holm efterlyser nu en ordentlig intern eftervalsdebatt om varför det gick som det gick.

Från en rad vänsterpartister som Sveriges Radio Ekot varit i kontakt med  framförs också krav på att partiet skall kalla till en extrakongress, och att partistyrelsen skall ställa sina platser till förfogande.

– Vi behöver en förutsättningslös diskussion om vilka som är bäst lämpade att leda partiet i en ny radikalare riktning, säger en partiföreträdare som vill vara anonym till Sveriges Radio Ekot.

Läs mer: 

SD framåt i glesbygd – S i storstäder

Fi:s satsning på kommunerna blev ett bakslag – åker ut i Stockholm och Göteborg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV