Radar · Politik

Ny undersökning: Nato-motståndet störst bland unga män

På måndag hålls en riksdagsdebatt om Nato med statsminister Magdalena Andersson (S).

Unga är överlag mer negativa till ett Nato-medlemskap än äldre personer. Den grupp som sticker ut mest i statistiken är de unga männen, rapporterar SVT.

Andelen unga som är positiva till Nato har legat på ungefär samma nivå sedan Novus började med sina undersökningar om svenskars syn på Nato. Samtidigt har andelen unga som är emot försvarsalliansen ökat.

– Den 23 mars var 44 procent för, och 21 procent emot. I dagsläget är 43 procent för medan andelen emot har ökat till 32 procent, och det är framför allt de unga männen som har gått över till nej-sidan, säger Novus vd Torbjörn Sjöström i en intervju med SVT.

Finlands ja påverkar

När undersökningen genomfördes, mellan 4 maj och 10 maj, svarade totalt 53 procent att de är för Nato, 23 procent att de är emot och 24 procent att de inte vet. Men på frågan om Sverige bör gå med i Nato om Finland gör det svarade 64 procent ja, 21 procent nej och 15 procent att de inte vet.

I undersökningen har Novus intervjuat 1010 svenskar i åldern 18-79 år. Undersökningen genomfördes på eget initiativ av Novus.

Läs mer om Nato:

Ryska motreaktioner om Sverige går med i Nato 

På måndag väntas Sveriges besked om Nato 

“Bombsäkert att Sverige går med i Nato” 

”Identitetspolitik styr den svenska Natodebatten”