Radar · Politik

Pensionsförslaget kom in för sent – stoppas av oppositionen

Åsa Westlund (S), ordförande i finansutkottet, tycker det är djupt beklagligt att pensionsförslaget stoppas.

Regeringens vårbudget verkade gå i genom med det nya pensionsförslaget som stöds av Centerpartiet. Men förslaget kom in några minuter för sent.
– En majoritet i utskottet har efter ett paragrafrytteri utan dess like stoppat förslaget, säger Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet.

Det har varit oklart om regeringens förslag till vårbudget ska gå igenom. Men efter det att Centerpartiets partiledare Annie Lööf i dag bekräftade att de stödjer regeringens nya pensionsförslag och därmed också kommer att rösta för regeringens vårändringsbudget såg det ut som regeringen skulle få igenom sin vårbudget

Men när förslaget skulle hanteras i riksdagens finansutskott stoppades det av oppositionen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har enligt Dagens Nyheter en så kallad falsk majoritet i utskottet och kunde därför stoppa Socialdemokraterna från att lägga fram förslaget.

"Aldrig någonsin tidigare"

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson  för Centerpartiet, är upprörd över oppositionens agerande.

– De har tagit spelet i riksdagen till en extraordinär nivå, där man inte bara vill bestämma vad man själv lägger för förslag utan också vad alla andra får lägga för förslag. Det har aldrig hänt tidigare, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter.

– Aldrig någonsin i ett utskott har en falsk majoritet förvägrat en minoritet att lägga sitt motförslag, fortsätter han.

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) bekräftar att oppositionen har stoppat regeringens pensionsförslag.

– En majoritet i utskottet har efter ett paragrafrytteri utan dess like stoppat förslaget, säger hon till Expressen.

Hon kritiserar också oppositionens bild av att de haft regelverket till stöd för att stoppa förslaget.

– Jag tycker att det är djupt beklagligt, säger Westlund.

Några få minuter för sent

Jakob Forssmed (KD), ledamot i finansutskottet, uppger för Sveriges Television att regeringens kompromissförslag i pensionsfrågan kom in för sent till utskottet och att det därför inte kan läggas fram för riksdagen.

– Med några få minuter innan utskottsmötet kom det ett nytt förslag som inte hunnit beredas på rätt sätt. Vi följer riskdagsordningen. Därför kommer det inte behandlas, säger han till Sveriges Television.

Läs mer:

Centern stödjer regeringens budget