Zoom

”De som brann för klimatet trodde inte på oss”

Vänsterpartiets Ulla Andersson är kritisk till partiets valanalys och anser bland annat att partiledare Nooshi Dadgostars krav att få sitta med i regeringen blev “direkt kontraproduktivt”.

Ulla Andersson går ut med intern kritik och anser att det var fel av Vänsterpartiet att kräva plats i regeringen.
– Vi hade ju nyss fällt en statsminister från S. Klart då att väljare som vill ha en statsminister från S hellre då röstar på S, anser Ulla Andersson.

Som Syre tidigare har berättat tappade Vänsterpartiet en dryg procentenhet i valet, och gick från 8,0 procent i valet 2018 till dryga 6,7 procent 2022. 
I partistyrelsen egna valanalys slår man fast att partiet misslyckades i det som var det överordnade målet i valstrategin, nämligen en rödgrön regering och det ökade inflytande det hade gett.

Förklaringarna till detta var flera enligt rapporten, bland annat att partiet misslyckades med att flytta debatten till ekonomisk politik och till reformer och investeringar för jämlikhet och jobb.

Vänsterpartiet lyfter även partiets interna konflikter om klimatpolitiken som en av anledningarna till väljartappet. Att flera företrädare offentligt protesterade mot den nya inriktningen ledde till en bild av ett parti med interna konflikter och ”en dålig klimatpolitik” står att läsa i rapporten.

Partiets nya klimatpolitik ”underminerades gång på gång genom att enskilda medlemmar och klimattalespersonen offentligt ifrågasatte inriktningen” står det att läsa i analysen.

Dåvarande klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet var Jens Holm, i dag ledamot av kommunfullmäktige i Stockholms stad.

– Det är märkligt att partistyrelsen pekar ut en enskild person på det här viset, och det känns orättvist när jag var en av de som arbetade hårt i hela valrörelsen för en vänstervalseger, har Jens Holm tidigare sagt till Syre.

"Valrörelsen har gnagt"

Nu reagerar även Ulla Andersson på partistyrelsens valanalys. Hon satt under många år i riksdagen och var under nästan hela sin riksdagstid ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. I dag sitter hon i regionfullmäktige i Region Gävleborg.

“Jag trodde inte jag skulle skriva detta men nu gör jag det. Valrörelsen har gnagt. Och i partiets valanalys saknar jag därför väsentliga delar som borde ha varit med. Inte minst för att vi måste lära och för att kunna göra det måste man också vara ödmjuk. Viss självrannsakan är bra helt enkelt” skriver Ulla Andersson i ett inlägg på Facebook.

Hon säger sig sakna delen om regeringssamverkan i valanalysen. Hon anser att när partiledare Nooshi Dadgostar, och andra företrädare för partiet, upprepade gånger krävde att få sitta med i en kommande regering blev det “direkt kontraproduktivt”.

“Vi hade ju nyss fällt en statsminister från S. Klart då att väljare som vill ha en statsminister från S hellre då röstar på S” skriver Ulla Andersson och fortsätter.

“Ett sånt ultimatum var fel i tid för vår del. Vi borde istället sagt att vi ska ha igenom vår politik. Det brukar ju dessutom vara vår grej, dvs för oss är inte makten i sig det viktiga utan vad för politik som förs men helt plötsligt gällde inte det.”

"Noll trovärdighet i klimatfrågan"

En annan del som Ulla Andersson tar upp är partiets ändrade hållning i klimatpolitiken.

“Uppgörelsen om sänkt pris och pristak på bensin förstörde en viktig del av vår trovärdighet i klimatpolitiken, visst är priset ett problem för många människor som inte har något alternativ men det kunde man lösa på annat sätt än att gå ihop med partier som har noll trovärdighet i klimatfrågan” skriver hon.

Ulla Andersson anser att när partiet väl började lyfta fram klimatet som en central fråga i valrörelsen var det alldeles för sent. “Det blev som att vi gjorde det för att vi måste inte för att vi ville”.

“Nu trodde folk som brann för klimatet inte på oss utan det blev som nåt vi gjorde under galgen” skriver Ulla Andersson.

Ulla Andersson tycker att fokus riktades för mycket mot enskilda personer, exempelvis partiledare Nooshi Dadgostar (mitten) inför valet 2022
Ulla Andersson tycker att fokus riktades för mycket mot enskilda personer, exempelvis partiledare Nooshi Dadgostar (mitten) inför valet 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kritik mot personifiering

Hon kritiserar även de utspel Vänsterpartiet gjorde angående förskolan, då 13 miljarder skulle skjutas till.

“Ingen förstod vad vi skulle göra då personalbristen dvs utbildad personal är det stora problemet.  Vi slog oss själva flera gånger om i vilka belopp som behövs. Såna utspel har vi i tidigare utvärderingar sagt att vi inte ska göra igen då summor inte säger väljare nåt utan att innehållet är det centrala” skriver hon.

Ulla Andersson fortsätter sin kritik med att konstatera att Vänsterpartiets valanalys innehåller för lite självkritik om till exempel bristen på närvaro i sociala medier, personifieringen där bland annat Nooshi Dadgostar lyftes i valkampanjen med hennes ansikte på affischerna istället för laget och “antirasismen lät vi andra stå för där tappade vi”. 
 
“Det är för mycket om vad andra gjorde för fel istället för vad vi själva borde lära” skriver Ulla Andersson.

Syre har varit i kontakt med Ulla Andersson men hon har valt att inte kommentera ytterligare.

Läs mer:

V: Jens Holm fick oss att tappa väljare

V kräver plats i regering – C utesluter det

Ny analys: Sex av åtta partier missar helt Parisavtalets 1,5-gradersmål