Radar · Miljö

Sverige gick bet om fiskestopp för ålen – välkomnas av WWF

EU har beslutat om ett förlängt stopp för ålfisket.

Efter en överenskommelse i Bryssel i natt, tillåter EU ett visst ålfiske, trots Internationella havsforskningsrådets rekommendation om noll fångst i alla livsmiljöer. Sveriges ingång i förhandlingarna var att behålla ett fiskestopp i tre månader, istället för att förlänga det till sex månader. Men gick bet – något som välkomnas av WWF.

En dag innan starten av de internationella förhandlingarna om ett ”Parisavtal för naturen” i Kanada, – skickade regeringen ut en kommenterad dagordning inför EU:s jordbruks- och fiskeråd, som avslutades i natt. Som tidningen Altinget var först att rapportera om, framgår det i den att Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren avsåg att verka för att behålla en tre månaders stängning av ålfisket, till skillnad från kommissionens förslag som låg på en utökning till sex månader.

I en DN-artikel inför miljötoppmötet i Kanada försvarade miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari Sveriges position om fisket av den akut utrotningshotade ålen.

– Det är alltid en avvägning. Här har regeringen landat i att det finns en näring som ska skyddas. Vi kommer självklart behöva följa noga hur frågan kring ålen utvecklar sig. Men det är helt enkelt den bedömning som har gjorts av regeringen, att man vill bevara det ålfiske som pågår och de näringsidkare som arbetar med det, sa Romina Pourmokhtari.

WWF ser svagheter

Men efter en natt av förhandlingar i Bryssel står det klart att Sverige fick vika ned sig. EU:s fiskeministrar röstade för förbud mot fritidsfiske på ål och en förlängning av fiskestoppet från tre till sex månader. Ett besked som välkomnas av Världsnaturfonden WWF.

– De vetenskapliga råden är väldigt tydliga – inget fiske efter ål kan anses hållbart, i motsats till vad Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren hävdar. Vi måste göra allt för att stoppa dödligheten av den akut hotade arten, säger Inger Melander, expert på fiske och marknad, i ett uttalande.

Viktigt att gynna ålen – inte näringen

Men beslutet om ett förlängt fiskstopp lämnar många potentiella kryphål, enligt miljöorganisationens expert, som helst hade velat se ett fiskestopp under hela året.

– En klar svaghet är att medlemsländerna själva kan välja när de vill förlägga sina nationella ålfiskestoppsperioder när det gynnar näringen och inte ålen. Det är jätteviktigt att det svenska fiskestoppet införs mellan 1 juli till 31 december då ålen har sin vandringsperiod och fiskas som mest, fortsätter Inger Melander.

Som Syre rapporterade igår har regeringen också gått fram med ett förslag som bromsar miljöåtgärder så som fiskevägar, i vattenkraftsverk. Åtgärder som Havs- och vattenmyndighetens ålexpert Sofia Brockmark, bedömt vara avgörande för ålens framtid.

Läs mer: Regeringen bromsar miljöåtgärder för vattenkraften

Läs mer: ”Kritiskt” – Skyhöga förväntningar när Parisavtal för naturen ska spikas

Orsaken oklar

Vad som ligger bakom den kraftiga nedgången är det ingen som vet med säkerhet. Men förmodligen är det flera anledningar. Ålen kan leva länge och är högt upp i näringskedjan, därför kan miljögifter spela roll. En annan orsak är överfiske. Ytterligare en att stora delar av deras utbredningsområde stängts av på grund av utbyggnaden av vattenkraftverk. Även förändrade havsströmmar på grund av klimatförändringarna har diskuterats som möjlig orsak, då ålynglen driver med strömmarna. Men allt är inte nattsvart för ålen. Data tyder på att nedgången har planat ut. Vad det i så fall beror på är okänt även det.

Källa: Artdatabanken/Sofia Brockmark