Zoom

”SD är det överlägset största partiet i världen med nazistiska rötter”

Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) träffades under måndagen.

Sverige står inför ett historiskt systemskifte om Sverigedemokraterna blir det näst största partiet och får vara med och bilda regering, anser forskaren Tobias Hübinette. En jordbävning inom svensk politik enligt brittiska The Guardian.

Ännu är det inte klart, och först på onsdag räknas de återstående rösterna.
Valmyndigheten har flaggat för att det även kan dröja till torsdag innan vi har ett färdigt resultat i riksdagsvalet.

Just nu leder högerblocket med ett mandat, 175 mot 174, vilket innebär att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle kunna bli statsminister och få uppdraget att bilda regering.

I natt under sitt tal på Moderaterna valvaka var Ulf Kristersson noga med att valresultatet måste fastställas innan något annat sker.

– Men om vi då har de parlamentariska förutsättningarna, kommer jag samla min sida i politiken till samarbete, sa han.

Ulf Kristersson har gått till val på att tillsammans med Kristdemokraterna bilda en regering, som samarbetar med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Kan ställa nya krav som näst största parti

Efter valnatten ser det ut som att Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna och nu är Sveriges näst största parti. Deras partiledare Jimmie Åkesson sa i sitt valnattstal att om det blir maktskifte räknar han med att hans parti får ”en central roll” i det nya styret och att hans ambition är att sitta med i regeringen.

Sverigedemokraterna partisekreteraren Richard Jomshof säger i SVT:s Morgonstudion på måndagen att partiet som näst största parti kan ställa helt andra krav vid en regeringsbildning.

– Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter. Det är klart att vi måste kunna prata statsministerposten och talman och presidieposter i de olika riksdagsutskotten, säger Richard Jomshof i SVT:s Morgonstudion.

Vid lunch under måndagen kom Jimmie Åkesson till Moderaternas kansli i Gamla stan i Stockholm, uppger Aftonbladet.

Att Sverigedemokraterna för första gången kan få direkt inflytande över politiken, i ett land känt för “sina liberala värderingar” beskriver brittiska The Guardian som att Sverigedemokraterna nu är på väg att skapa en jordbävning i svensk politik.

– SD är för närvarande det överlägset största partiet i världen med nazistiska rötter, säger Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik och lärare i interkulturella studie vid Karlstads universitet till Syre.

– Då jämför jag med andra partier i den här visserligen väldigt brokiga partifamiljen runt om i Europa som går under många namn, vi kallar dem ibland för högerpopulister eller högerextremister. Oavsett vad vi kallar dem så har ju SD ett väldigt speciellt förflutet som andra partier saknar.

Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik och lärare i interkulturella studie vid Karlstads universitet, anser att Sverige är nära att få sin första konservativa regering på över 90 år
Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik och lärare i interkulturella studie vid Karlstads universitet, anser att Sverige är nära att få sin första konservativa regering på över 90 år. Foto: Karlstads universitet.

Sveriges variant sticker ut

En fråga som Tobias Hübinette, och många andra, ställer sig är hur det blev så här just i Sverige. För i många andra länder har den här typen av partier aldrig riktigt lyckats.

– De partierna har gått under på grund av att de renodlade högerpopulistiska partierna ätit upp dem eller marginaliserat dem, säger Tobias Hübinette och fortsätter.

– Det är något som gör att Sveriges variant av den här typen av parti verkligen sticker ut, eller har det bara råkat bli så? Det är obehagligt att ta in.

Vad har du för fundering kring hur det har kunnat bli så?

– De har varit väldigt uthålliga. De som grundade partiet för 30 år sedan är ju inte samma som leder partiet i dag, men det är samma parti och det har varit oerhört uthålliga. Trots att det har gått så illa för dem vid val efter val i decennium efter decennium. För det gick länge väldigt dåligt för dem en bra bit in på 00-talet. De som var aktiva då de fick offra enormt mycket vad gäller privatekonomi och privatliv. De fick hantera skilsmässor och allt möjligt.  De var väldigt stigmatiserade men ändå höll de i och höll i partiet. Till slut blev det bara det partiet som kunde inta den här positionen i svensk politik.

Att Sverigedemokraterna nu går ut och kräver större inflytande, och ministerposter är inget som förvånar Tobias Hübinette.

– De trappar upp sin retorik nu när de ser vartåt det lutar, för det blir ju antagligen så att de blir större än M. Om nu Kristerssons lag, som han själv kallar det, vinner och tar över regeringsmakten så är plats i regeringen förstås något som SD kommer att kräva och de har de aviserat. Frågan är då om Ulf Kristersson sätter hårt mot hårt. Men det är ju inte bara han som bestämmer det utan även Ebba Busch (Kristdemokraternas partiledare reds. anm) och Johan Pehrson (Liberalernas partiledare reds. anm.).

Att Jimmie Åkesson skulle kräva, och få, statsministerposten ser dock Tobias Hübinette som osannolikt.

Liberalerna säger nej till Sverigedemokraterna

Till Sveriges Radio Ekot säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L)  att Liberalerna inte kommer att släppa fram Sverigedemokraterna till en regering.

– Den sortens resonemang är så otroligt löjligt. Det har blivit en sorts SD-tourettes som vissa människor har. Jag beklagar att L har det fortfarande, de måste ta sig förbi det här, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Aftonbladet.

Han säger dock att han är beredd att låta Liberalerna sitta med i en regering ledd av Ulf Kriostersson.

– Nu är de invalda och Liberalerna behövs, säger Richard Jomshof.

Tobias Hübinette tror att Liberalerna och Johan Pehrson till slut kommer att gå med på att låta Sverigedemokraterna sitta med i regeringen.

– Jag tror att han kommer att göra det när det väl gäller, men med olika förbehåll. Det är exempelvis möjligt att SD då bara får två ministerposter. Men kanske blir det också så att de inte får någon alls.

Så du ser ett scenario där de alla fyra partierna sitter med i regeringen?

– Javisst! Då skulle det bli en slags ny allians med SD istället för C. Men då blir det ingen liberal regering utan en konservativ regering.

"Första konservativa regeringen på över 90 år"

Enligt Tobias Hübinette skulle Sverige därmed få sin första konservativa regering på över 90 år efter att i 92 års tid ha styrts av socialistiska och liberala regeringar.

– Det unika med Sverige är att i och med att socialdemokratin och arbetarrörelsen var så enormt stor och mäktig så var ju den gamla svenska högern, den högborgerliga överklassen rent ut sagt som då representerades av M, helt marginaliserade fram till 1980- 1990-talet. När de blev stora blev de inte stora för att de var konservativa utan de blev stora för att de kastade konservatismen på historiens sophög och istället blev liberala. Istället var det C och L som dominerade den svenska borgerligheten fram tills dess, säger Tobias Hübinette.

– SD kallar sig själva för en del av det konservativa blocket, KD har i dag inskrivet i sitt partiprogram att de är ett konservativt parti och de starkaste rösterna i M kallar sig konservativa eller liberalkonservativa. Det skulle bli en helt ny typ av regering som vi aldrig har sett i Sverige.

Om det blir en regering där Sverigedemokraterna sitter med, tror du den kommande mandatperioden kan komma att bli turbulent?

– Ja, det lär den bli. Det är lärdomen vi kan dra från Norge och Finland att när man släpper in ett sådant här parti i regeringen så blir det ju berg- och dalbana. För de kommer med en massa märkliga utspel, säger Tobias Hübinette och fortsätter.

– Så fort de kommer med och får ministerposter så ställer de till det för de vill så mycket mer än de normala gamla högerpartierna. De är ju revolutionära i grunden. De gamla högerpartierna är ju inte det. De kommer från en annan typ av historia av borgerlig medelklass medan SD kommer från den revolutionära högerextrema rörelsen. Även om de människorna är borta är det ju det som besjälar partiet fortfarande. Även om de själva säger sig inte vara det så finns det ändå där. De vill så mycket mer än vanlig sakpolitik.

Läs mer:

Talmannens tre scenarier – detta händer nu 

Valrysare in i det sista

”SD:s framgångar behöver leda till självrannsakan hos Moderaterna”