Radar · Politik

”SD:s framgångar behöver leda till självrannsakan hos Moderaterna”

Under Socialdemokraternas valvaka säger sig Anders Ygeman har en bra känsla inför valresultatet, men tycker det är för tidigt att säga något om hur det går.

Att Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti tycker Anders Ygeman behöver leda till självrannsakan hos Moderaterna.
– Det är som Kennedy sa: den som rider tigerns rygg hamnar förr eller senare i dess mage. Och det är det som ser ut att ha hänt, säger Anders Ygeman.

På Socialdemokraternas valvaka på Waterfront är Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) försiktigt positiv efter att SVT:s vallokalsundersökning har presenterats.

– Men det är bara undersökningar så vi vet ingenting om hur valresultatet kommer att se ut. Förra valet slog det två procentenheter upp och ned och gör det nu också så blir det ett helt annat resultat än vad vi ser nu. säger Ander Ygeman till Syre.

Tror du att det är så jämnt så att vi inte får se ett resultat i kväll?

– Det kan bli så. Det är lite tidigt att säga.

SVT:s vallokalsundersökning visar att Sverigedemokraterna skulle kunna bli Sveriges näst största parti. Vad har du för kommentar till det?

– De var det i förra vallokalsundersökningen också. Jag tror de har mer marginal nu, och det tyder på att de kommer att bli det. Det tror jag behöver leda till självrannsakan hos Moderaterna. De tappar lika mycket som Sverigedemokraterna ökar. Det är som Kennedy sa: den som rider tigerns rygg hamnar förr eller senare i dess mage. Och det är det som ser ut att ha hänt, säger Anders Ygeman.

På scenen tar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin chansen att tacka alla valarbetare för deras hårda jobb.

– Jag är världens stoltaste partisekreterare, säger Tobias Baudin och radar sedan upp ett antal exempel på valarbetare som träffat och ringt upp tusentals väljare.