Radar · Miljö

Investerare tvekar om kärnkraften

Det krävs långsiktiga spelregler och en bred politisk överenskommelse innan investerare vågar satsa på kärnkraft, menar Jacob Wallenberg i Ekots lördagsintervju.

Regeringens svar på klimatfrågorna har i mångt och mycket handlat om kärnkraften. Men trots uttalade planer i Tidöavtalet för att stötta en utbyggnad av kärnkraften så tvekar investerare.
– Vi kan inte fatta beslut fyra år framåt och sedan vid nästa val kommer nya regler och förordningar. Här behövs en bred överenskommelse på parlamentarisk nivå”, säger Jacob Wallenberg i Ekots lördagsintervju.

400 miljarder kronor avsatta för kreditgarantier för utbyggnad av kärnkraft samt ett förslag på att kärnkraften ska kompenseras ekonomiskt för att den är planerbar, det står bland annat inskrivet i Tidöavtalet när det kommer till kärnkraft.

Men det räcker inte med dessa planer från regeringspartierna och Sverigedemokraterna för att få investerare intresserade av att lägga pengar på kärnkraften. Det behövs också en blocköverskridande politisk uppgörelse om energifrågorna för att investeringar i kärnkraft ska bli intressant och för att känna till spelreglerna långsiktigt framöver. Det säger Jacob Wallenberg, ordförande i investmentbolaget Investor samt ordförande i Svenskt näringsliv, i Ekots lördagsintervju.

För ett par veckor sedan berättade Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, för SVT Agenda att man planerar att bygga en Clean Energy Park, en energipark där man vill man utveckla och forska på ny fossilfri energi och hoppas kunna koppla samman kärnkraft, vindkraft, solkraft och vätgasproduktion.

Men i veckan gick det tyska moderbolaget Uniper ut med att det inte finns några planer på att bygga nya kärnkraftverk. 

– Vare sig i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta” sade Georg Oppermann, talesperson för Uniper i Tyskland, till Sveriges radios Ekot.

Läs mer: 

Kärnkraftsvurmen och vår bävan inför omställningen

Kärnkraftsdebatten är en dimridå för att slippa klimatfrågan