Radar · Politik

SD föreslår uteslutna ex-nazister till tunga poster

Det nya styret i Klippan vill se två före detta nazister som uteslutits ur Sverigedemokraterna på ledande poster inom kommunen.

SD nominerar två före detta nazister som är uteslutna ur partiet till Klippans nya styre.

Klippans nya majoritet som består av av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, det lokala partiet Vår framtid Klippan och två moderater har nominerat de personer de vill se i kommunens styrelser och nämnder under den kommande mandatperioden uppger HD/Sydsvenskan

Som ordförande för barn- och utbildningsnämnden vill Sverigedemokraternas lokala grupp se Andreas Olofsson som under 1990- och 2000-talet var ledare för det nynazistiska partiet Nationalsocialistisk front, NSF, i Klippan.

De har också nominerat Thomas Jelinek, under samma tid organiserad nazist och propagandachef för NSF i Klippan, till ledamot i kommunstyrelsen.

Båda personerna är enligt Sverigedemokraterna uteslutna ur partiet sedan 2018, då Expressen och Expo avslöjade deras nazistiska bakgrund.

Utan partibeteckning men för SD

I förslaget har Andreas Olofsson ingen partitillhörighet. Anledningen till det är att det pågår ett personärende kring honom inom partiet, enligt honom själv.

– Men SD står mig närmst politiskt och därför har jag valt att kämpa för just det, säger Andreas Olofsson till HD/Sydsvenskan

Sitt förflutna tar han avstånd från men menar att erfarenheterna också är användbara framåt.

– Man lär sig av historien och det är det som är det viktiga först och främst. Jag har den historiken och det gör också att man kan se det från någon annans perspektiv. Det som skedde på 90-talet när vi var unga och hur vi utvecklades, så som vi blev formade av den politiken som fördes då, jag vill inte att det ska hända igen. Extremismen ska aldrig få fäste igen, jag arbetar hårt mot det, säger Andreas Olofsson.

Även Thomas Jelinek står utan partibeteckning men anledningen till det vill han inte kommentera. Enligt honom själv kommer han representera Sverigedemokraterna.

– Ja, det är ju SD-politik som jag kommer bedriva, säger Thomas Jelinek till HD/Sydsvenskan.

Bakgrunden i Nationalsocialistisk front tar Thomas Jelinek avstånd från.

– Det är ett överspelat kapitel, det är generationer sedan, gammal historia, säger han.

SD i Skåne tar avstånd

Att Sverigedemokraterna väljer att sätta en person som inte är med i partiet som ordförande för en av de tyngre nämnderna menar Elin Luckmann från Sverigedemokraterna i Klippan beror på att det ska vara rätt person på rätt plats, baserat på kompetens.

– Andreas har suttit i barn- och utbildningsnämnden i fyra år. Både Andreas och Thomas har ju högt förtroende och de har suttit i fyra år och har skött det otroligt bra, säger Elin Luckmann till HD/Sydsvenskan.

Hon ser inga problem med att samarbeta med personer med bakgrund i Nationalsocialistisk front.

– Det har de ju lämnat bakom sig för väldigt många år sedan, det är gammalt. De har avsagt sig det för länge sen, säger Elin Luckmann.

Sverigedemokraterna i Skåne tar avstånd från lokalavdelningens nomineringar. 

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera flera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat. Det är helt oacceptabelt, säger distriktsordföranden Mikael Eskilandersson tlll Expressen.

Läs mer:

Hovrätten: Fel att utesluta SD-politiker från facket

Nazisterna gavs fri lejd att trakassera journalister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV