Radar · Politik

Strandhäll: Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga

Annika Strandhäll (S) och Mikael Damberg (S) presenterar en rad åtgärder för att underlätta "En rättvis klimatomställning för vanligt folk”.

Socialdemokraterna vill nå en rättvis klimatomställning genom dubbelt så många laddstolpar, nytt stöd för att energieffektivisera flerfamiljshus och gratis kollektivtrafik.

Efter det att Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet i veckan gjort politiska utspel inom miljö- och energiområdet var det dags för Socialdemokraternas finansminister Mikael Damberg och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll att presentera deras förslag till  ”En rättvis klimatomställning för vanligt folk”.

– Att klara klimatomställningen är vårt gemensamma ansvar. Vi behöver alla bidra, men det har varit för dyrt och svårt för många att ställa om. Därför går vi socialdemokrater till val på en klimatpolitik för vanligt folk. Vi vill göra det möjligt för fler att leva och resa klimatvänligt och samtidigt kapa sina kostnader. Samtidigt som vi sänker utsläppen ska vi stärka beredskapen mot extremväder, säger Mikael Damberg på en gemensam pressträff med Annika Strandhäll.

– Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Extremväder som skyfall, torka och skogsbränder hotar folks hem och försörjning och ställer till med stora problem i samhället. Därför behöver vi ställa om vårt samhälle fortare. Det krävs en klimatpolitik som fungerar för vanligt folk i hela landet – varje dag. Därför presenterar vi nu ett paket för en rättvis omställning, säger Annika Strandhäll.

En del gammalt - en del nytt

De två ministrarna tog upp en rad områden där de vill underlätta för “vanligt folk” att dra sitt strå till stacken vad gäller klimatomställningen.

Bland annat tidigare presenterade förslag som stora investeringar på ny och befintlig järnväg, samt reformen av reseavdraget,  fortsatta investeringar  i det så kallade “Klimatklivet” samt investeringar i den gröna omställningen för att skapa tiotusentals jobb i hela landet. Så sent som häromdagen presenterade Mikael Damberg ett paket för öka takten i industrins omställning.

Men även nyheter som en dubblering av antalet publika laddstolpar för elbilar till 2030 samt att det ska bli lättare att sätta upp laddstolpar för hyresrätter och en mer enhetlig hantering av laddare och appar för elbilsanvändare.

Gratis kollektivtrafik för unga

Partiet vill även erbjuda gratis kollektivtrafik för alla gymnasieelever och studenter under sommarmånaderna.

– Det är en trygghet för unga att få möjlighet att resa till och från sommarjobbet eller fritidsaktiviteter utan att familjens ekonomi och den egna plånboken påverkas, säger Annika Strandhäll.

De vill även göra det lättare att energieffektivisera flerbostadshus. Ett nytt stöd ska kunna sökas av fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, för att fler hus ska kunna energieffektiviseras genom renovering..

– Vi vet att många får ont i magen bara man tänker på sin elräkning just nu. Vi behöver mycket mer el de kommande åren, både för att få ner priserna och klara klimatet, säger Annika Strandhäll.

De vill också se en ”stärkt klimatberedskap” i hela Sverige på grund av extremväder med förbättrade investeringar för klimatberedskap och extremväder, och att det ska bli en obligatorisk del av beredskapen i alla kommuner

Läs mer:

Myndighet om V:s elpriser: Omöjligt förslag

Bolund: Vi släpper inte fram en regering som ökar utsläppen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV