Radar · Politik

Bolund: Vi släpper inte fram en regering som ökar utsläppen

Per Bolunds (MP) lösning på de höga elpriserna är att fler hem energieffektiviseras och att staten står för för 80 procent av kostnaden.

Efter valet vill Per Bolund sitta i en majoritetsregering.
– Vi är bekymrade över att sju av åtta partier kapprustar i att sänka priset på fossila bränslen så mycket som möjligt, säger han.

Ekots partiledarutfrågning i Sveriges Radio upprepar Miljöpartiets språkrör Per Bolund beskedet han tidigare gett, att hans parti inte tänker släppa fram en regering som ökar utsläppen.

– Slutsumman vad gäller miljöpolitiken är att vi snabbt måste minska utsläppen. Det blir mycket svårare om det blir billigare att använda fossila bränslen, säger Per Bolund till Sveriges Radio Ekot.

"Miljöpartiet ska vara en garant för bättre välfärd"

Miljöpartiet ska enligt honom ses som en garant för att driva igenom minskade utsläpp, bättre välfärd och ett mer jämlikt samhälle.

– Utan Miljöpartiet så blir det inte en röd-grön regering, då blir det en regering av helt annan färg som verkligen tar Sverige i en annan riktning bakåt när det gäller miljön och klimatet inte minst, säger språkröret Per Bolund till Ekot.

Per Bolund säger att han helst ser en majoritetsregering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Vill inte genomföra SD:s politik

Per Bolund får frågor om varför partiet valde att lämna regeringen, kort innan flera stora miljöfrågor såsom slutförvaret av använt kärnbränsle och gruvdrift i Gállok skulle avgöras.

– Vi driver hela tiden det vi lovar våra väljare, vi har bedömt att i de flesta fall får man det när man sitter i regering. Därför har vi aspirerat på regeringsmakten. Men i det här fallet var det så att det samarbetsavtal som vår politik byggde på, det fanns inte längre, säger Per Bolund.

– En majoritet i riksdagen sköt sönder alla förslag vi kom med, till exempel budgeten. Det fanns inte förutsättningar att driva igenom grön politik. Då är vårt ansvar för våra väljare att driva politik från oppositionshåll, inte att genomföra M och SD:s politik.

Sveriges Radio Ekot: Fick ni större inflytande när ni lämnade regeringen? 

– Nu har vi möjlighet att vara kritiskt granskande och föra fram den gröna vägen framåt, svarar Bolund.

Staten ska stå för kostnaden

Under utfrågningen presenterar Per Bolund Miljöpartiets lösning på de höga elpriserna, vilket är att fler hem energieffektiviseras och att staten står för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara på energin.

Det kan handla om allt från att installera en värmepump eller bergvärme till att förbättra ventilationen och isoleringen.

– Den långsiktiga lösningen för att hålla nere energikostnaderna är att staten nu hjälper hushållen att minska energianvändningen så mycket som möjligt, säger Per Bolund och fortsätter:

– Lyckas man göra de insatserna ger det inte bara effekt denna vinter utan många vintrar framöver.

Någon beräkning för vad förslaget kan komma kosta staten har partiet inte gjort, men Per Bolund säger till TT att “staten har helt klart råd”.

Läs mer:

Lik förbannat är jag överlägset mest miljöpartist

Taktikrösterna kan avgöra valet