Radar · Inrikes

Kurdo Baksi: Utlämningen ska inte övertolkas

Kurdo Baksi menar att personen som ska överlämnas inte är politiskt aktiv och att det ser ut att handla om ett rutinärende.

Den kurdiska debattören och författaren Kurdo Baksi menar att nyheten om utlämningen av en turkisk medborgare till Turkiet inte ska övertolkas. Personen är inte politiskt aktiv, konstaterar han.
– Samtidigt kan det här komma att användas av Erdogan som en seger.

Kurdo Baksi har tittat igenom handlingarna kring den man som regeringen sagt ja till att utlämna till Turkiet. Enligt hans bedömningar är det inte en person som är politiskt aktiv.

– Det är ett av de få namnen på listan som jag inte kände igen. Han är inte heller svensk medborgare utan turkisk medborgare. 90 procent av de kurder som bor i Sverige är svenska medborgare och det gör det svårare att utlämna någon.

Det faktum att mannen har suttit frihetsberövad sedan innan Ryssland invaderade Ukraina, sedan december 2021, talar också för att det faktiskt handlar om ett rutinärende, menar Baksi. Det behöver alltså inte betyda att någon annan på den lista som Erdogan lämnat över till Sverige och som han vill se utlämnade till Turkiet kommer att bli det.

– Ett problem är dock att Erdogan kommer att använda det här som en framgångssaga och försöka få röster på det. Jag har precis börjat se artiklar om det i turkisk media nu, säger han.

Läs mer:

Regeringen utlämnar turkisk medborgare

Osäkerheten kring det svenska Natomedlemskapet kvarstår: ”Vik er inte en tum”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV