Radar · Miljö

Vegoguiden: Så minskar du ditt kaffeavtryck

Årets upplaga av Vegoguiden fokuserar på det svarta guldet.

Årets upplaga av Vegoguiden från WWF har fokus på kaffe, te och kakao. Det är livsmedel som i hög grad påverkar miljö och biologisk mångfald, men ekologiska produkter får grönt ljus i guiden.

Under det pågående Cop27 är matförsörjning och livsmedelsproduktion stora frågor – för första gången har detta område tillägnats en egen paviljong under det årliga toppmötet. Samtidigt som de stora besluten förhoppningsvis tas, kan konsumenten ta de små men ändå viktiga besluten i butiken. Kaffe, te och kakao påverkar både miljö och biologisk mångfald, och i årets upplaga av Vegoguiden har Världsnaturfonden WWF tagit fasta på dessa populära drycker. Guiden använder sig av ett trafikljussystem för att indikera olika livsmedels miljöpåverkan, där grönt ljus betyder att det kan ätas med gott samvete, gult att det bara bör konsumeras ibland medan man bör vara än mer återhållsam med produkter som får orange ljus.

I förhållande till svenskarnas konsumtion är kaffe är ett av de livsmedel som ger högst avtryck på miljön och den biologiska mångfalden. Att biodiversiteten blir lidande handlar beror framför allt på att den mark som omvandlas till kaffeodlingar ofta är väldigt artrik. Detta faktum är en bidragande orsak till att vanligt kaffe får gult ljus i Vegoguiden.

Ekologiskt en bristvara

Både ekologiskt kaffe och kaffe märkt med Rainforest alliance är mycket bättre för den biologiska mångfalden än konventionellt kaffe. Men i odlingen av det ekologiska kaffet används mindre bekämpningsmedel, och det får därför grönt ljus i guiden, medan Rainforest alliance-kaffet får nöja sig med gult.

– Jag tror att det är jätteviktigt med marknadssignaler, och här har handeln en viktig roll, även när det gäller att vägleda konsumenterna nu när kaffet har blivit så mycket dyrare. Det är viktigt att förklara varför man ska välja ekologiskt, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Satsa på kvalitet

Som konsument kan man också bidra genom att minska sitt svinn. Nästan hälften av hushållens flytande matsvinn är kaffe och te, och enligt en rapport från Naturvårdsverket motsvarar mängden kaffe och te som slängs varje år totalt dryga 84 000 ton, en siffra som förmodligen är i underkant, enligt Anna Richert.

– Det allra viktigaste är att inte tillaga mer än man tänker dricka upp. Och det kan vara viktigt att fundera på om kaffet har varit för billigt, eftersom vi slänger så mycket.

Andra saker att tänka är att inte låta bryggaren stå på i onödan utan hälla upp kaffet i en termos istället.

Också kakao och te kan ha en hög miljöpåverkan. På grund av produktionssättet och den höga konsumtionen har kakao även negativ påverkan på den biologiska mångfalden, men ekologisk kakao får grönt ljus i Vegoguiden. Att te får grönt ljus beror främst på att så lite te används per liter färdig dryck, men ekologiskt te är fortfarande bättre för den biologiska mångfalden. Om du sedan vill ha mjölk i drycken har det förstås också betydelse huruvida du använder komjölk, som har mycket hög miljöpåverkan, eller växtbaserade alternativ.

Läs mer:

Bönor och rotfrukter står på den hållbara menyn

Vegoguiden

WWF lanserade Vegoguiden 2020.

Syftet är att visa vilka växtbaserade varor som har lägst påverkan på bland annat klimatet och den biologiska mångfalden.

Guiden bedömer enligt ett trafikljussystem: 

Grönt med stjärna: Drick/Ät helst – Bästa valet!
Grönt: Drick/Ät gärna – det här är ett bra val!
Gult: Drick/Ät ibland – Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områdena som bedöms.
Orange: Var försiktig – Här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Drick/Ät inte så stora mängder, och välj gärna något annat.