Radar · Miljö

WWF: Här är livsmedlen som är bäst för planeten – ny vegoguide släpps

Bönor, ärtor, linser och grova rotfrukter tillhör de växtbaserade livsmedel som är det bästa valet för planeten. Det hävdar WWF i en ny vegoguide som släpps i dag. Förhoppningen är det ska bli lättare för konsumenter att välja hållbara alternativ.

Bedömningen i guiden baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten. Till sin hjälp har WWF tagit forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, som bidragit med ett vetenskapligt underlag.

I Vegoguiden är olika baljväxter, spannmål, grönsaker och frukter markerade med färger: grönt för det som är ett hållbart val, gult för det som man kan äta ibland och orange för de grödor som man bör välja mer sällan eller helt byta ut.

Även färdiga produkter som falafel, tempeh och vegokött av soja, ärta och svamp finns listade. Och de är grönmarkerade, oavsett om de är ekologiskt eller konventionellt odlade.

Anna Richert är senior matexpert på WWF. Att den kontroversiella sojan hamnar på gröna listan är inget märkligt, enligt henne.

– Vi har bedömt soja på den svenska marknaden som används som mat till människor. Den sojan kommer inte från områden där avskogning har skett nyligen och är inte på samma sätt förknippad med avskogning som soja som används till djurfoder. Sojan har ett lågt klimatavtryck och inte så stor risk när det gäller vattenanvändningen, säger Anna Richert.

Anna Richert, senior matexpert på WWF
Anna Richert, senior matexpert på WWF. Foto: Saga Sandin

Klassisk och ny husmanskost

Livsmedel som bondbönor, ärtor, potatis, morot, palsternacka, vitkål och vete är riktigt bra val, enligt Vegoguiden – det vill säga klassisk husmanskost. Även majs och svenska tomater, gurka och isbergssallat är reko, om man nu oroar sig över fredagstacosen.

Allra bäst är att välja ekologiska livsmedel, menar WWF. Man lyfter flera skäl, som den låga användningen av bekämpningsmedel och att ekologisk produktion är gynnsam för den biologiska mångfalden.

– I ekologisk odling får man inte använda naturfrämmande bekämpningsmedel, men vissa preparat är tillåtna. Markanvändningen ökar generellt, men variationen är stor. Trenden är att skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling minskar i takt med att odlingsmetoder utvecklas. Under den torra sommaren 2018 var det flera ekologiska producenter som märkte att deras produkter stod bättre emot torkan, vilket är intressant, säger Anna Richert.

Avokado är en värsting

Så vad ska man äta mindre av? Icke-ekologiska nötter får inte grönt ljus av WWF. Oliver, sparris, mango och papaya är fler exempel på livsmedel med dåligt betyg. Anledningarna till varningslamporna kan vara påverkan på den biologiska mångfalden, stor vattenåtgång eller flygtransporter.

Den populära avokadon bör man äta med försiktighet, enligt Vegoguiden
Den populära avokadon bör man äta med försiktighet, enligt Vegoguiden. Foto: Adam Ihse/TT

Några av värstingarna är också dadlar, kokos, bananer, nötter och avokado – livsmedel som är populära inom raw food. Ekologiska alternativ är dock okej, enligt Vegoguiden, med undantag för avokadon. Den får inte grönt ljus även om den är ekologisk.

Ska raw food-veganer börja tänka om?

– Just de produkterna som du nämner bör man verkligen överväga. Positivt är att de ekologiska alternativen får en bättre bedömning. Ekologiska bananer är ju en självklarhet kan man tycka. Man kan också se dem som de är: lyxprodukter som man kan äta ibland, rätt så sällan och verkligen njuta av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV