Radar · Miljö

Privatjet fokus för global klimataktion på Bromma flygplats

Klimataktionen på Bromma flygplats var en del i en global kampanj mot privatjetflygande och för klimaträttvisa.

Klimataktivister blockerade under torsdagseftermiddagen infarten till terminalen för privata jetflyg på Bromma. Aktionen är en del i en globalt koordinerad aktion i 13 länder. Budskapet är klimaträttvisa och uppmaningen: förbjud privatjet och beskatta storflygare.

Strax efter 13 på torsdagseftermiddagen blockerades infarten till Bromma flygplats terminal för privatjet av närmare 20 aktivister från Scientist rebellion och Extinction rebellion.

Med banderoller, rökeffekter och aktivister klädda i svart som olja lyfte de budskapet att vi behöver mer klimaträttvisa i världen. De konkreta uppmaningarna är desamma som lyfts av aktivister i tretton andra länder som idag gör globalt koordinerade aktioner under kampanjen Make them pay.

– Det första kravet är förbjud privat jetflygande. Direkt, nu. Det andra är: inför en progressiv skatt för storflygare, så att de som flyger med reguljärflyg ofta successivt får betala mer för varje resa. Detta är sådant som aktivister i de mest klimatutsatta länderna i världen lyft upp och som också kommit upp när man haft medborgarråd i olika länder såsom Frankrike och Italien, säger Björn Paxling, presskontakt för aktionen.

Han konstaterar att det är få personer som står för en stor del av flygets utsläpp i världen.

– En procent av världens rikaste står för 50 procent av flygets utsläpp. Det är en hissnande!

Klimaträttvisa och finansiering

Just nu pågår klimattoppmötet Cop27 i Egypten och klimataktivisternas budskap till världsledarna är också att skapa klimaträttvisa.

– Vi i västvärlden måste leva upp till våra klimatåtaganden och betala ut den klimatfinansiering som vi utlovat men som vi ännu inte lever upp till (100 miljarder årligen till den gröna klimatfonden, reds. anm.) Vi måste också betala för loss and damages till fattiga länder som drabbas.

Björn Paxling säger att fem, sex polisbilar varit på plats under aktionen, men att dialogen dem emellan varit lugn och god.

– De känner oss och vet att vi avbryter blockader om det skulle komma in ambulansflyg och liknande.

Efter ett par timmar valde aktivisterna att själva rulla ihop sina banderoller och avsluta sin aktion, utan att det skedde något gripande.

– Idag ville vi framförallt delta i den globala aktionen och visa solidaritet med de andra. Vi kan vara ett tillfälligt grus i det fossila maskineriet, stoppa det ett tag och hoppas att fler ansluter, säger Björn Paxling.

Fängelsedom

Han är själv en av de två aktivister som för två veckor sedan fick en fängelsedom för en annan aktion. Dessa kommer att överklagas. Han hoppas på friande dom då han har tre barn hemma.

– Samtidigt vet jag att fängelsedomar kan vara effektivt när det gäller att driva opinion.

För det är just det som driver honom, att fler personer ska börja prata om klimatfrågorna.

– Inget annat mindre störande och radikalt har verkat fungera. Hade det varit så att klimatet ändå kunde fortsätta att vara hyfsat stabilt så hade jag inte brytt mig på samma sätt, men det är en förutsättning för vårt liv.

Även om det finns en risk att människor istället tar avstånd från radikala aktivister när de hör om liknande aktioner så menar Björn Paxling att forskningen ändå visar på att fredlig civil olydnad har en effekt.

– Det kan vara så att det leder till mer polarisering. Folk kan ta avstånd från aktivister. Men det betyder inte att de tar avstånd från ämnet. Forskningen visar snarare att det kan driva upp frågor på dagordningen. Ta Återställ våtmarker till exempel. Det är många som tar avstånd från deras aktioner, men likväl är de flesta svenskar positiva till återställning av våtmarker.

Själv har han fått både hot, hat och mordhot riktat mot sig. Det brukar ske i samband med större aktioner och uppmärksamhet i media.

– Än så länge har det inte fått mig att ändra mig. Så länge det inte går ut över min familj.