Radar · Djurrätt

Arlabonden nekar till brott – åklagaren yrkar på böter eller villkorlig dom

Åklagare Birgitta Fernlund tycker att lantbrukaren är skyldig.

Snart faller domen mot lantbrukaren som drev den så kallade Arlagården. Rättegången har avslutats och åklagaren yrkar på böter eller villkorlig dom för djurplågeri.

Missförhållandena på en stor mjölkgård i Hälsingland avslöjades av Uppdrag granskning och SVT Gävleborg i januari 2020. Reportaget som sändes visade bilder på vanvårdade, magra och smutsiga kor. Tittare varnades: ”I programmet förekommer bilder som kan verka skrämmande.”

Flera närboende hade uppmärksammat vanskötseln och Länsstyrelsen hade påpekat brister vid flera kontroller. Gårdsägaren var anmäld för djurplågeri och brott mot miljölagen redan innan reportaget sändes av SVT, men hade ändå fått fortsätta driva verksamheten.

I december 2021 väcktes åtal mot lantbrukaren och i förra veckan avslutades rättegången vid Hudiksvalls Tingsrätt. Åklagare Birgitta Fernlund hävdar att den åtalade har gjort sig skyldig till djurplågeri och hon yrkar på böter eller villkorlig dom, enligt SVT Gävleborg.

"Kan inte hållas ansvarig"

Försvarsadvokaten Christian Oxhamre tycker i stället att det finns ”allvarliga brister” i domstolsförhandlingen och yrkar på att påståendet om brott ska ogillas. Han menar att bevisningen helt och hållet vilar på uttalandet från endast en veterinär och att fler veterinärer borde ha hörts, rapporterar SVT Gävleborg. Dessutom hävdar advokat Christian Oxhamre att hans klient inte kan hållas ansvarig eftersom den så kallade Arlabonden inte hade kontroll över gårdens drift under den tid som diskuteras.

Lantbrukaren förklarade under rättegången att anställda har skött gården och att han själv inte har bott där sedan 2012, enligt tidningen ALT. Extremt långa köer till slakteriet angavs också som en möjlig orsak till överbeläggning och magra djur.

SVT Gävleborg rapporterar att korna på gården var av rasen holstein, som har framavlats för att producera mycket mjölk, snarare än att lägga på sig fett. Flera av djuren på den omtalade gården var magra och hade fått gödselpansar, vilket innebär att gödsel hade torkat fast i huden och orsakat inflammation. Bilderna på smutsiga djur som visades av SVT ska ha tagits när maskinen som drar ut gödsel var trasig.

Domen faller den 18 maj, meddelar SVT Gävleborg.

Läs mer:

Uppdrag granskning avslöjar vanvård på Arlagård

Vanvårdade kor såldes – och vanvårdades igen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV