Radar · Djurrätt

Vanvårdade kor såldes – och vanvårdades igen

Arla skrev att de vanvårdade korna nu fått bättre hem, men så blev det inte för flera av dem.

De vanvårdade korna på en gård i Hälsingland skulle få det bra på sina nya gårdar, lovade Arla efter SVT:s granskning i januari förra året. Men så blev inte fallet, visar en granskning av P4 Jönköping idag. Flera djur som såldes till en gård i Småland har hittats döda och andra var avmagrade och gick omkring i gödsel.

Det var i januari förra året som tv-tittarna chockades av bilderna från SVT:s Uppdrag granskning där extremt avmagrade kor på en gård i Hälsingland gick runt i sin egen avföring. Detta trots att Arlas kvalitetsprogram ska säkerställa att mjölken som kommer till mejerijätten produceras på ett ansvarsfullt sätt.

Efter programmet lovade Arla att korna blivit sålda och omflyttade till ”bra gårdar i regionen”, men ett avslöjande från P4 Jönköping visar att det inte stämmer.

Djuren har sålts till flera gårdar i Sverige, bland annat till en gård i Jönköpings län, där flera av djuren hittats döda eller avmagrade. De gick också runt i en ladugård full av gödsel.

Arla uppgav under måndagen till P4 Jönköping att de inte kommenterar enskilda gårdar. Men senare under dagen togs meningen om att korna har det bra på nya gårdar bort från företagets hemsida.

– Den informationen vi hade på hemsidan byggde helt på information vi fått och som vi litade på. Nu är vi inte helt säkra på att det stämmer och därför har vi tagit bort det och vi undersöker också hur det kan komma sig att det inte stämmer, säger Arlas presschef Erik Bratthall till P4 Jönköping.

Han tillägger att han inte vill spekulera i vad som kan ha brustit i kommunikationen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV