Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Naturreservat räcker inte som skydd för mångfald

Att skydda den vilda natur som ännu finns kvar är en viktig del av arbetet med att bevara biologisk mångfald.

Problemen med artutrotning och förlorad biologisk mångfald i världen är såpass omfattande att det inte räcker med att skydda trettio procent av jordens yta i form av naturreservat. Det budskapet ger över 50 forskare i en rapport som lämnats till världsledarna.

Inför det FN-toppmöte om biodiversitet som ska hållas i Kunming i Kina i vår och som förväntas leda till ett nytt avtal för att skydda den biologiska mångfalden i världen så höjer nu ett femtiotal forskare ett varningens finger för att de åtgärder som hittills diskuterats inte räcker.

Planerna på att skydda trettio procent av jordens yta med hjälp av naturreservat kommer helt enkelt inte åt de många, komplexa hot som riskerar att utrota mängder av arter i världen, konstaterar de i den rapport som lämnats över till världsledarna.

– Om vi ska skydda 30 procent, vad händer med de andra 70 procenten? frågar sig ekologiforskare Paul Leadley från universitetet Paris Saclay i en intervju med Sveriges radios Vetenskapsradion.

För det krävs ett fokus på att på allvar ta itu med de hot som inte respekterar naturreservats gränser, såsom klimatförändringar och föroreningar, konstaterar han och de andra forskarna som står bakom rapporten.

Dessutom måste dagens ohållbara skogsbruk, jordbruk och fiske förändras till att bli hållbara, och med det måste man också ta itu med mer indirekta faktorer, som våra matvanor, konstaterar forskarna. De skriver att det måste till en ”transformativ förändring” och att alla hoten mot den biologiska mångfalden samverkar. Därför måste vi ta itu med alla hot på ett integrerat sätt.

Läs mer:

Inget ”Parisavtal” för att rädda den biologiska mångfalden i år

Syre förklarar biologisk mångfald

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV