Radar · Basinkomst

Permanent basinkomst för de fattigaste kan få grönt ljus

Lindiwe Zulu, minister för social utveckling, berättar att en form av basinkomst, BIG, kan vara på god väg att införas i Sydafrika.

En riktad, permanent utbetalning till de grupper i Sydafrika som har det svårast ekonomiskt är på väg att bli verklighet, rapporterar thesouthafrican.

En form av basinkomst som går under namnet BIG (Basic income grant) diskuterades under regeringspartiet ANC:s politikerkonferens den gångna fredagen i Johannesburg. Som Syre tidigare har berättat om har coronapandemin gått hårt åt många sydafrikaner. Åtskilliga har fått en försämrad ekonomi. I ett försök att mildra den ekonomiska utsattheten införde man ett extra bidrag riktade till arbetslösa får ett par år sedan.

Nu meddelar Lindiwe Zulu, minister för social utveckling, att man haft ett flertal möten med finansdepartementet för att undersöka möjligheten att införa BIG snarast. Ärendet ligger nu, enligt Lindiwa Zulu, på finansminister Enoch Godongwanas bord och inväntar grönt ljus. Reformen är tänkt att genomföras inom ramen för den liggande budgeten.

– Han är i färd med att räkna ut om vi kan ha det här som en permanent metod för att kunna hjälpa dem som är i behov av stöd från staten, säger hon.

Läs mer: 

Garanterad inkomst för arbetslösa i Sydafrika kan förlängas