Zoom

Libanon: Missnöjet över regeringens likgiltighet pyr

I tre veckor har det brunnit i Beiruts hamn.

I flera veckor har det brunnit i Beiruts hamn. Spannmål som lämnats vind för våg sedan den enorma explosionen för snart två år sedan har fermenterats och fattat eld. Igår kollapsade delar av två brinnande silos. På sociala medier pyr missnöjet över regeringens hantering av branden. Ännu har ingen ställts till svars för explosionen.

Det är snart två år sedan det small i Beiruts hamn. Explosionen skördade över 200 människor, förstörde hela kvarter och lämnade ett sår efter sig i både människor och stad. I veckor har det nu brunnit i den förstörda silon i hamnen och igår kollapsade delar av den. På sociala medier har lokalbor de senaste veckorna delat videoklipp på branden. Det sprids också information om hur de som bor eller vistas i närheten av Beiruts hamn – som ligger nära flera populära och tätbefolkade kvarter – ska skydda sig.

Lukten från de brinnande, fermenterade spannmålen ska ha varit genomträngande. Det kan också vara farligt att andas in luften – full med pyttesmå partiklar av olika typer av smuts och ämnen. Ziad Kazzi, doktor inom akutmedicin och knuten till bland annat American university in Beirut, varnar på twitter för att röken och luften i närområdet kring hamnen kan påverka luftvägarna.

– Kollapsen av de silos som skadades i BPE (Beirut port blast) kan trigga irritationer i luftvägarna hos de som bor i närheten. Överväg att använda en kirurgisk mask eller N95, särskilt om du har astma eller en lungsjukdom, skrev doktor Zaid Kazzi på Twitter under natten.

Skärmdump från Twitter
Skärmdump från Twitter

The Guardian och många andra medier har delat videoklipp från när silon föll samman i går eftermiddag. Stora, gråsvarta plymer av rök steg och spreds i området efter kollapsen.

Syre har tidigare rapporterat från krisens Libanon – den lokala valutan har tappat 90 procent av sitt värde sedan 2019. Explosionen i hamnen den fjärde augusti 2020 fick den redan nedåtgående spiralen att spinna ännu snabbare mot botten.

Vill att explosionen ska glömmas bort

Nasser Saidi, som tidigare varit ekonomi- och handelsminister i Libanon (1998-2003), har tidigare uttalat sig på Twitter och riktat skarp kritik mot regeringen. Kort efter att de två silorna kollapsade igår skrev han att det är fortsatt ”kriminell försummelse” av regeringen och myndigheterna att låta branden pågå utan att ingripa i tre veckor. Enligt Nasser Saidi är det regeringens ”tydliga mål” att branden och likgiltigheten ska leda till att silorna förstörs, och att det kollektiva minnet av explosionen således ska blekna.

– Varningar från libanesiska ministerier om att silosen (i Beiruts hamn) kan komma att kollapsa verkar vara ett sätt att förbereda den allmänna opinionen på att acceptera att silosen förstörs. Avsikten är att radera detta från (befolkningens) kollektiva minne och bygga nya silos. Vi får inte tillåta det, skrev Nasser Saidi på Twitter i slutet på juli, något han upprepat flera gånger.

Saidi uppmanade också till att rädda de förstörda silorna och att nya silos, som kan rymma spannmål och andra livsmedel i det importberoende Libanon, ska byggas i hamnen i den nordliga staden Tripoli. Nasser Saidi är en av de som menar att regeringen och de ministerier som beslutar om saken vill jämna de av explosionen totalförstörda byggnaderna i hamnen med marken och därmed smita undan ansvar genom att befolkningen sakta men säkert ”glömmer bort” vad som hänt. Tripoli i norr är Libanons näst största hamn, efter Beirut, och ska enligt honom få utökad kapacitet så att spannmål och andra varor istället förs in i landet därifrån.

Protesterna har avlöst varandra sedan hösten 2019 i Libanon
Protesterna har avlöst varandra sedan hösten 2019 i Libanon. Blockering av vägar, ofta genom att bränna däck, har skett vid flera tillfällen och runt om i landet. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Ingen ansvarig inför rätta

Explosionen i Beiruts hamn den fjärde augusti 2020 var så stark att den orsakade skador högt uppe i jordens yttre atmosfär, något en grupp forskare i Japan kunnat konstatera. Över 200 människor dödades och tusentals skadades när flera hundra ton ammoniumnitrat exploderade. Hela kvarter förstördes och än idag syns förödelsen tydligt: en bensinstation med söndersprängt och vacklande tak, hela byggnader med utblåsta fönster och trasiga fasader avlöser varandra.

Ännu har ingen ställs till svars för explosionen. Anhöriga till offren i explosionen har vädjat till omvärlden om att sätta press på Libanon så att de drabbade får upprättelse.

Domare Tarek Bitar, som är huvudansvarig för utredningen, har anklagats för att vara jävig av flera politiker. Al Jazeera skrev i en analys i oktober i fjol att ”experter säger att domaren som leder utredningen av förra årets explosion i Beiruts hamn helt enkelt har gjort landet rasande genom att utmana möjligheten till systemisk straffrihet”. Enligt L’Orient Today gick domare Bitar till sitt kontor för första gången sedan i december i fjol den åttonde juni. Tidningen skriver att han då informerades om olika anklagelser som riktas mot honom.

Den som är nyfiken på hur krisen i Libanon har påverkat människors vardagsliv, kan följa den här länken. The New Humanitarian har i sex månader arbetat med vad som skulle bli en interaktiv berättelse baserad på konversationer via WhatsApp.

Läs mer:

Slagsmål om bröd – Libanons ekonomiska kris utom kontroll

Marknaden för solenergi blommar i krisens Libanon

Självmord ökar i Libanon och Jordanien: Hjälpen är otillräcklig