Radar · Miljö

FN: Ren miljö – en mänsklig rättighet

En hälsosam omgivning fri från föroreningar har alla människor rätt till.

Ren och hälsosam miljö är nu en mänsklig rättighet – det har FN:s generalförsamling nyligen beslutat. 
– Nu ändras perspektivet: Från att folk måste tigga om en bättre miljö, till att begära att regeringarna faktiskt agerar, säger David Boyd, FN:s speciella sändebud för mänskliga rättigheter och miljö.

Med 161 röster för, och 8 länder som avstod från att rösta, har FN antagit den nya resolutionen som innebär att stater, internationella organisationer och företag måste skala upp ambitionerna att skapa en hälsosam miljö för alla.

– Resolutionen kommer att bidra till att minska miljörelaterade orättvisor och ge människor större makt; särskilt de som befinner sig i utsatta situationer, som miljöaktivister, försvarare av mänskliga rättigheter, barn, ungdomar, kvinnor och ursprungsbefolkningar, säger FN:s generalsekretare António Guterres i ett uttalande där han kallar uppgörelsen för historisk.

"Bara början"

Beslutet bevisar, menar António Guterres, att FN:s medlemsstater kan komma samman för att bekämpa de trippla planetära kriserna: klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningarna.

Guterres understryker att resolutionen ”bara är en början” och uppmanar länderna att omvandla denna rättighet ”till verklighet för alla, överallt”.

Texten som resolutionen vilar på – och som nu alltså stöds av 161 länder –  presenterades först av Costa Rica, Maldiverna, Marocko, Slovenien och Schweiz, och konstaterar att rätten till en hälsosam miljö står i samklang till redan existerande internationell lag.

Läs mer: 

Han representerar Sverige på FN:s toppmöte