Radar · Nyheter

Han representerar Sverige på FN:s toppmöte

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

FN-toppmötet om hållbar utveckling och miljö pågår i New York. Riksdagens representant på plats är Magnus Manhammar (S).
– När världens ögon har varit riktade inåt under pandemin, är det dags att blicka utåt igen, säger han.

Det har varit snabba ryck för Magnus Manhammar (S), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Men visumet är fixat och Syre når honom när han sitter på Arlanda Express – på väg till New York för att tillsammans med representanter från i princip alla världens länder delta i HLPF, High level political forum. HLPF har anordnats årligen sedan 2013. Under pandemiåren 2020 och 2021 hölls digitala möten. Varje år har olika teman inom ramen för hållbar utveckling.

– Tanken för i år är att snabba upp målen för att få ihop världen ytterligare. Det övergripande syftet med det här toppmötet är att vidta åtgärder för att få tillbaka saker till ett normalläge, och i samklang med Agenda 30 bygga upp världen igen, säger Magnus Manhammar, som är särskilt inriktad på arbetet med biologisk mångfald.

Vad kan vi då lära oss av andra länder, när det gäller hållbar utveckling?

– Sverige är duktiga, men inte bäst i klassen. Särskilt när det gäller haven och skogen. Synen här är tyvärr att skogsnäringen ska ge maximal utdelning. Där har vi en del att lära, säger Manhammar, som även lyfter fram att delar av USA och vissa länder i Sydeuropa har ett framgångsrikt ekologiskt jordbruk.

– Olika delar av världen är bra på olika saker. Det finns även goda exempel i Kanada.

Diktatorer vinner mark

Ur pandemin har det kommit både gott och ont. Manhammar pekar bland att på smogen minskade drastiskt över asiatiska storstäder. Men samtidigt har utvecklingen både stagnerat och gått bakåt på andra områden.

– Nu gäller det att lära sig av pandemin och gå framåt på ett hållbart sätt. Vi har kunnat se hur lokala miljöer har förbättrats och hur naturen återhämtat sig. Det spelar roll vad vi gör. Vi får inte gå tillbaka till business as usual. Men vad vi kommer att lyfta särskilt är jämställdhetsarbetet. Vi har sett hur jämställdhet och demokrati hör ihop. När värdens ögon blickat inåt har diktatorer vunnit mark, med Ryssland som det tydligaste exemplet. Nu gäller det att blicka utåt igen och enas som en mänsklighet och sträva efter fred och hållbarhet, säger Magnus Manhammar.

Fakta

High level political forum hålls mellan den 5-15 juli i New York. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) deltar inte, istället är hennes statssekreterare Anders Grönvall på plats. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV