Radar · Nyheter

Studie visar: En varmkorv kan förkorta den friska delen av livet med 36 minuter

Ny studie visar hur olika livsmedel kan påverka vår tid i livet.

En enda köttbaserad korv kan minska din friska tid i livet med 36 minuter, enligt en ny studie. 

Rapporten publicerades i tidningen Nature Food och undersökningen utfördes av ett hälsoinstitut i amerikanska delstaten Michigan. Studien undersökte vad som är hållbar mat för klimatet – och som dessutom kan bidra till bättre folkhälsa. Genom att analysera en mängd insamlad data kunde forskarna dra flera intressanta slutsatser.

Genom att byta ut tio procent av det dagliga intaget av kalorier som kommer från nötkött eller processat kött, mot exempelvis grönsaker, nötter eller frukt, så kan man förlänga ens hälsosamma och friska del av livet med 48 minuter. Förändringen kan även leda till 33 procent mindre koldioxidutsläpp genom maten.

"Saknas rekommendationer"

“Generellt sett saknas specifika och konkreta rekommendationer som motiverar människor att förändra sina vanor”, säger forskingsledaren Katerina Stylianou enligt Vegonews.

Men samtidigt varnar forskarna för att döma alla “dåliga” livsmedel på samma sätt. I studien kunde man bland annat slå fast att en enda varmkorv kan förkorta den friska delen av livet med 36 minuter, medan motsvarande resultat för en kycklingvinge var 3,3 minuter.

Olika livsmedel kunde på samma sätt förlänga den friska delen av livet olika mycket. Ris, bönor och salta jordnötter kunde lägga på 10 till 15 minuter mer hälsosamt liv, medan jordnötssmör och syltmackor visade på ett 33 minuter längre friskt liv.

Läs mer:
FN-stödd rapport: Veganmat viktigast för att stoppa artdöden
Hunden Flow är vegan – väcker känslor