Radar · Djurrätt

FN-stödd rapport: Veganmat viktigast för att stoppa artdöden

Den tvåfärgade tamarinen är en av de mest hotade aporna i Amazonas.

Jordbruket är största hotet mot 86 procent av världens utrotningshotade arter, och vår djurhållning har ett oproportionerligt stort avtryck på den biologiska mångfalden. Det visar en rapport från tankesmedjan Chatham house, som förespråkar mer växtbaserad kost.

Att den bästa insatsen du kan göra för klimatet är att äta växtbaserat har Syre tidigare skrivit om. Enligt en ny rapport, som får stöd från FN:s miljöprogram UNEP gäller detsamma för den som vill rädda hotade arter från att dö ut. 

– Att reformera sättet vi producerar och konsumerar mat är av akut prioritet, säger Susan Gardner, chef för ekosystemavdelningen på FN:s miljöprogram UNEP till The Guardian

Det första som behöver göras, enligt forskarna bakom rapporten, är att skifta till växtbaserad kost, eftersom djurhållning har betydligt större påverkan på miljön än odling av växter – och ger mer kalorier per ytenhet. Skulle USA:s befolkning byta biffen mot bönor, skulle 42 procent av landets jordbruksmark frigöras. Detta skapar i sin tur förutsättningar för två ytterligare åtgärder, skriver forskarna.

För det andra förespråkar de att ekosystem restaureras för att kunna upprätthålla biologisk mångfald. Det tredje förslaget från rapportförfattarna är att bedriva ett mindre intensivt jordbruk, och acceptera lägre skördar. 

Att djurhållning belastar biologisk mångfald beror till stor del på att artrika skog- och buskmarker avverkas för att ge utrymme till odling av foder till djuren, exempelvis soja.

Stora förändringsmöjligheter i år

Hur får man då till stånd ett globalt skifte i vilken mat som produceras? Rapportförfattarna menar att år 2021 erbjuder stora möjligheter till att designa om världens matsystem. Dels på grund av en rad internationella toppmöten där både matproduktion och biologisk mångfald står på agendan. Och dels att världens regeringar just nu investerar stort i ekonomisk återhämtning efter coronapandemin. 

Mer växtbaserad kost, tillägger forskarna, leder också till bättre folkhälsa och mindre risker för framtida pandemier.

Värt att komma ihåg i sammanhanget är att även växtbaserat mat kan belasta biologisk mångfald stort, vilket Syre tidigare har uppmärksammat. Några produkter att se över för den som vill värna utrotningshotade arter är nötter, kaffe, olivolja och choklad.

Läs ävenRisk för artdöd även med vego (artikel från mars 2020) och Syre förklarar: Bästa maten för planeten (artikel från september 2020).