Radar · Arbetskritik

Google när anställda larmar om rasism: Gå i terapi

Google i USA får återigen skarp kritik för sin arbetsmiljö.

Anställda på Google har vid upprepade tillfällen larmat om rasism och sexism på arbetsplatsen. Nu kritiseras företaget igen för sin hantering av problemen. Istället för att utreda larmen uppges personalavdelningen uppmana drabbade att sjukanmäla sig eller gå i terapi.

Det är en granskning från det amerikanska mediebolaget NBC som återigen aktualiserar arbetsmiljön på Google i USA. Granskningen inkluderar runt ett dussin vittnesmål som alla kritiserar hur HR-avdelningen på Google hanterar inkomna klagomål om rasism och sexism.

Enligt vittnesmålen ska HR-avdelningen satt i system att rekommendera drabbade medarbetare att sjukanmäla sig eller uppsöka terapi, trots att den psykiska hälsan inte haft något med klagomålen att göra. Någon utredning relaterad till arbetsmiljön ska heller inte ha varit aktuell från Googles sida.

– Att sjukanmäla sig har blivit så normaliserat. Jag kan räkna upp tio personer som sjukanmält sig det senaste året, som en följd av hur de har behandlats, säger en tidigare anställd på Google till NBC.

Personen i fråga är svart och sjukanmälde sig från Google förra året. Detta efter att ha larmat HR-avdelningen om kollegornas tveksamma diskussioner kring etnicitet. Samtalen med HR beskriver personen som fruktlösa.

Forskare tvingades bort

Kritiken som nu blossat upp följer flera kända fall. Så sent som i december förra året rapporterade flera medier, däribland Syre, om turerna kring den tidigare Google-anställde AI-forskaren Timnit Gebru.

Hon fick sparken från Google i slutet av förra året, något som Gebru själv tror är kopplat till hennes kritik mot Googles mångfaldsarbete. Uppsägningen resulterade i ett protestbrev där 1 400 medarbetare på Google, samt 1 500 forskare utanför företaget, ställde sig bakom Gebru och ifrågasatte Google.

Sedan dess har fallen avlöst varandra. Enligt NBC har nio andra personer, både tidigare och nuvarande anställda på Google, trätt fram och vidimerat Gebrus kritik samt vittnat kränkande behandlingar som de själva varit med om.

Google tillbakavisar kritiken

Google slår dock ifrån sig kritiken och menar att man tar alla klagomål om rasism och sexism på allvar.

– Alla problem som rapporteras till oss undersöks noggrant och vi vidtar kraftfulla åtgärder mot anställda som bryter mot vår policy, säger en av Googles talespersoner, Jennifer Rodstrom, i ett uttalande.

Läs även: 1 400 anställda i protest mot rasism på Google