Radar · Integritet

Enkät visar: Allt fler läkare ställer sig positiva till läkarassisterad dödshjälp

En ny undersökning från Läkaresällskapet och Karolinska institutet visar att läkare i större omfattning än tidigare förhåller sig positiva till läkarassisterat suicid.

En stor del av tillfrågade läkare accepterar läkarassisterat suicid. Det visar en enkätundersökning som Läkaresällskapet och Karolinska institutet har genomfört. ”Det var väl lite som jag väntade mig”, säger Mikael Sandlund från Läkaresällskapet.

Det är Läkarsällskapets etikdelegation som tillsammans med Karolinska institutet nu presenterar resultatet för den enkätundersökning som man nyligen initierade, rörande läkares inställning till läkarassisterat suicid.

Totalt har man kontaktat 1 577 läkare, specialiserade inom områden som allmänmedicin, geriatrik, kirurgi, psykiatri, internmedicin och onkologi och palliativ medicin. Av dessa svarade 59,2 procent, en acceptabel nivå enligt Läkaresällskapet som hänvisar till att utskicket av enkäterna, som skedde via post, sammanföll med coronapandemins andra våg.

Läkaresällskapet: Sker en värdeförändring

Utfallet: Av de läkare som svarade på enkäten uppger 47 procent att de accepterar assisterat suicid. Jämfört med en tidigare studie från 2007 – som denna studie är en uppföljning på – så visar det på en ökning.

– Det var väl lite som jag väntade mig. Jag tror att det sker en värdeförändring i en sådan riktning. Det är ju en ständig generationsomsättning på läkare, säger Mikael Sandlund, ordförande i Läkaresällskapets etikdelegation, till Läkartidningen.

Han fortsätter:

– Vi använder ett register över specialister och från 2007 till nu så har en del gått i pension och andra har tillkommit. Det blir en föryngring, och jag tror det har betydelse.

Resultatet går även i linje med resultatet från en annan undersökning som Sveriges läkarförbund har genomfört, vilket Syre har rapporterat om tidigare i år.

Skillnader mellan specialiteter

Undersökningen visar också att acceptansen kring läkarassisterat suicid är beroende på läkarnas specialisering. Psykiatrer och kirurger är till exempel mer positiva än vad geriatriker och palliativläkare är.

Förhoppningen, förklarar Mikael Sandlund, är nu att resultatet från enkätundersökningen ska kunna bidra med faktaunderlag till kommande diskussioner i ämnet. Gärna på beslutsfattande nivå.

– Min och Läkaresällskapets uppfattning är att det vore bra att utreda det här parlamentariskt i en offentlig utredning, säger han till Läkartidningen.

Frågorna i enkäten som skickats ut till läkarna utgår från scenariot att läkarassisterat suicid gjorts lagligt i Sverige enligt de regler som liknar den så kallade Oregonmodellen.

Fakta: Oregonmodellen

Introducerades i den amerikanska delstaten Oregon 1997.

Modellen möjliggör för läkare att skriva ut en dödlig dos läkemedel som patienten intar själv, vilket då benämns som ett så kallat assisterat döende.

Oregonmodellen kräver att patienten bedöms ha högst sex månader kvar att leva.

Modellen tillämpas i dag i ett flertal delstater i USA. Den delstat, förutom Oregon, som tillämpat den under längst tid är Washington.

Frågan om assisterat suicid är omdiskuterad med en lång rad argument på både för- och emot-sidan.

De som är för assisterat suicid hävdar bland annat att rätten till dödshjälp följer av människans rätt till självbestämmande, att det leder till mindre lidande i livets slutskede och att döende patienter ges större kontroll.

De som är emot assisterat suicid hävdar bland annat att dödshjälp strider mot förbudet av att avsluta en annan människas liv, att det inte finns någon egentlig efterfrågan på dödshjälp och att det riskerar leda till olika former av missbruk.

Källa: Statens medicinsk-etiska råd (Smer)

Läs mer: Via Läkarsällskapets hemsida kan du ta del av enkätundersökningen i sin helhet

Läs mer: Undersökning: Flertalet svenskar är för dödshjälp