Radar · Utrikes

UD: Inget intresse av att få hem IS-kvinnorna

Kvinnor och barn väntar på bussar vid Al-hol-lägret i Syrien.

Sverige kritiseras för att inte ta hem svenska medborgare från IS-läger i norra Syrien, vilket Syre berättat om tidigare. Nu svarar UD på kritiken: ”Vi har inget intresse, inget behov av att aktivt bistå dem”, säger kabinettssekreterare Robert Rydberg.

”Europas Guantanamo”. Så benämner FN IS-lägren i norra Syrien och uppmanar 57 länder, däribland Sverige, att genast ta hem sina medborgare. Rapporten togs emot hos utrikesdepartementet (UD) på måndagen.

Kabinettssekreterare Robert Rydberg säger att man ska svara specialrapportörerna. Sveriges linje kvarstår, vilket innebär att man arbetar för att få hem de barn som finns i lägren, men inte män och kvinnor.

– Det är personer som har lämnat Sverige frivilligt för att ansluta sig till en terrororganisation. Vi har inget intresse, inget behov av att aktivt bistå dem från att ta sig hem till Sverige, säger Rydberg.

– Vi arbetar för att få hem barnen, det är vår prioritering. Vi har inget aktivt arbete för att få hem kvinnorna till Sverige, nej.

Fått resehandlingar

Kvinnor som befunnit sig i IS-läger i Syrien har dock redan fått svensk hjälp med pass och dna-test för moderskap. Detta efter att ha tagit sig över gränsen till Turkiet. Robert Rydberg säger att om en svensk medborgare söker resehandlingar på en svensk ambassad så har man rätt till det, oavsett bakgrund och anledningen till varför man befinner sig där.

TT: Betalade UD biljetterna för de här kvinnorna?

– Nej, nej. Det gjorde turkarna.

– De sökte resehandlingar och alla svenska medborgare har rätt att söka resehandlingar om man får sin identitet bekräftad, säger Rydberg.

Hur många som har fått resehandlingar och återvänt till Sverige på det sättet är oklart.

Rättegångar på plats

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har arbetat i över ett år med den rättsliga processen för att inrätta en särskild domstol på plats, där europeiska kvinnor som anslutit sig till terrororganisationen ska kunna ställas till svars. När det gäller män hoppas kurderna på en internationell tribunal.

Sverige vill också att rättegångar ska genomföras på plats.

– Om personer har begått brott så ska de i första hand lagföras där brotten har begåtts och det gäller också de här personerna, säger Rydberg.

Anledningen till att Sverige inte tagit hem fler barn från lägren än beror på kurdernas syn på saken, enligt kabinettssekreteraren.

– Kurdernas inställning i princip är att man inte vill skilja barn från sina föräldrar. Man har i enstaka fall gjort undantag för det men det är den principiella linje som kurderna har.

Läs mer: Sverige på FN:s skamlista – uppmanas ta hem barn från IS-lägren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV