Radar · Mänskliga rättigheter

Sverige på FN:s skamlista – uppmanas ta hem barn från IS-lägren

FN höjer rösten mot 57 länder som fortfarande har kvar medborgare i IS-lägren i norra Syrien.

”Det här är ingen lista man vill vara på”. Det säger FN:s särskilda sändebud Fionnuala Ni Aolain till Dagens Nyheter. Hon syftar på den skamlista som upprättats över de länder som inte tagit hem sina kvinnor och barn från IS-lägren i Syrien.

Det har kallats för ”Europas Guantanamo”, de läger i norra Syrien där omkring 65 000 personer med misstänkta kopplingar till Islamiska staten (IS) befinner sig. Flertalet som lever i lägren är kvinnor och barn, och många har befunnit sig där i flera år.

Flera människorättsorganisationer, däribland Human rights watch och Rädda barnen, har larmat om situationen i lägren. Så även FN, som nu uppmanar alla länder med medborgare i lägren att omedelbart ta hem dem.

– Dessa kvinnor och barn lever under förhållanden som bara kan beskrivas som fruktansvärda och omänskliga. Det är förhållanden som mot bakgrund av internationell rätt kan klassas som tortyr samt omänsklig och förnedrande behandling, säger FN:s särskilda sändebud Fionnuala Ni Aolain till Reuters.

Sverige borde skämmas

Under måndagen skickade hon och FN ett brev till den svenska regeringen. Där framgår det att Sverige är ett av de totalt 57 länder som har medborgare kvar i lägren. Fionnuala Ni Aolain skräder inte orden utan menar att länderna i fråga borde skämmas.

– Det är tusentals barn som dömts till en status som ”icke-barn”, endast på grund av att de är födda in i en viss familj. Det är moraliskt bankrutt att betrakta barn på det viset. De stater som gör detta kommer att dömas av historien, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Enligt uppgift från Rädda barnen finns det mellan 50 och 70 svenska barn kvar i lägren, något som Syre tidigare har rapporterat om. Siffrorna är dock inte helt tillförlitliga eftersom flera kvinnor har rymt eller försvunnit från lägren.

Läs även i Syre: Akut läge för svenska IS-barn – kan bli separerade från sina mammor

Läs även i Syre: Ledare: Låt inte barnen växa upp i IS-läger

Fakta: De 57 länderna på FN:s lista

Afghanistan, Albanien, Algeriet, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bangladesh, Bosnien Hercegovina, Danmark, Egypten, Estland, Filippinerna, Finland, Frankrike, Georgien, Indonesien, Indien, Iran, Kanada, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Libanon, Libyen, Malaysia, Maldiverna, Marocko, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Palestina, Pakistan, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Saudiarabien, Schweiz, Senegal, Serbien, Somalia, Spanien, Storbritannien, Sudan, Sverige, Sydafrika, Tadzjikistan, Trinidad Tobago, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, USA, Uzbekistan, Vietnam, Yemen, Österrike.
Källa: DN, FN

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV