Radar · Arbetskritik

Ministrarna överens om kompromiss om minimilöner

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på väg in till ministermötet om minimilöner i Bryssel.

Det blev en godkänd kompromiss i frågan om minimilöner när EU:s arbetsmarknadsministrar träffades i Bryssel i veckan. Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker att den svenska lönebildningsmodellen får ett tillräckligt gott skydd.

Planerna på att lagstifta om minimilöner i EU har varit omdiskuterad länge. I Sverige är bland annat facken och flera politiker emot ett införande, eftersom de menar att det hotar den svenska lönesättningsmodellen, där arbetsgivare och fackförbund kommer överens om de lägsta lönerna med hjälp av kollektivavtal för olika branscher.

Men Sveriges regering har till viss del svängt i frågan, och under ministerrådets möte i Bryssel i måndags röstade man ja till den kompromiss som man kommit fram till och där det står att ländernas olika lönebildningsmodeller ska respekteras. Syftet är att sätta ett ramverk för att främja att arbetstagare i EU ska få tillräckliga minimilöner – antingen i form av en lagstadgad minimilön eller löner som sätts enligt kollektivavtal.

– Idag finns det ett väldigt starkt stöd i ministerrådet för den text som presenterades kring hur vi ser på minimilönefrågan som innebär ett skydd för den svenska lönebildningsmodellen och det var också väldigt tydligt under mötet att medlemsstaterna brett står upp för den här texten och att man också ser vikten av att de olika nationella arbetsmarknadsmodellerna respekteras. Nu väntar tuffa förhandlingar med Europaparlamentet, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett uttalande efter mötet.

Men LO, som länge varit kritiska till ett införande av minimilöner i EU, är inte övertygade. Till tidningen Arbetet säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO att kompromissen är ”det bästa vi har sett hitintills”, men att LO inte svängt i frågan.

– Regeringen måste sätta fast de röda linjerna. Att EU inte får gå in på lönebildningens område. Att vår modell ska värnas, säger hon till Arbetet.

I Ministerrådets förslag till direktiv, som nu ska diskuteras vidare inom EU, står bland annat att direktivet inte syftar till att harmonisera minimilönenivån inom EU och inte heller eller att inrätta en enhetlig metod för att sätta minimilöner. ”Det inkräktar inte på medlemsstaternas frihet att fastställa lagstadgade minimilöner eller främja tillgången till minimilöneskydd enligt kollektivavtal”, står det. Enligt förslaget bör de medlemsstater där kollektivförhandlingar täcker mindre än 70 procent av lönerna i landet ”vidta åtgärder” för att främja denna typ av förhandlingar. Sverige har en täckningsgrad på omkring 90 procent. 

Läs mer:

Därför är facket kritiska till EU:s krav om minimilön

EU-parlamentet avvisar undantag från minimilöner