Radar · Politik

Trots januariavtalets löfte: Vapenexporten fortsätter till Jemen

Det luftburna radarsystemet Global eye bidrar till Förenade arabemiratens krigföring i Jemen.

I januariavtalet lovades stopp för vapenexporten till kriget i Jemen. Resultatet: En fördubbling av vapenleveranserna. Nu får regeringen kritik från både höger och vänster.

”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår.” Så står det under punkt 70 i januariavtalet mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet. Ändå levererades under 2020 krigsmateriel till fyra av de stridande länderna: Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Qatar och Kuwait.

När den svenska vapenexporten debatteras i riksdagen imorgon kommer både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kritisera att svenska vapen levereras till länder som krigar i Jemen. Att affärerna har avtalats sedan tidigare och den export som nu sker räknas som följdleveranser är ingen ursäkt, enligt Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

– Följdleveranser är en unik svensk konstruktion som inte finns i andra länders exportlagstiftning som vi hittat på för att det passar vår omfattande vapenindustri. Det är ett av de många kryphål och luckor i lagen, säger han.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har olika syn på hur punkten i januariavtalet ska tolkas. Camilla Hansén, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, anser inte att formuleringen i sig är otydlig.

– Vår intention har varit tydlig från början, det ska inte vara någon som helst vapenexport till länderna som är inblandade i den här konflikten. Man måste kunna avbryta leveranser när ett land inte längre lever upp till kriterierna, säger hon.

Mer vapen än bistånd

Vänsterpartiets Håkan Svenneling, anser att Miljöpartiet varit för veka i förhandlingarna.

– De lurar sig själva. För dem var den här punkten i januariavtalet en av få viktiga segrar. Men genom att man inte lyckats sätta stopp för följdleveranserna är vapenexporten till Jemen nu nästan tio gånger större än biståndet dit, säger han.

Jämfört med 2019 fördubblades i fjol de svenska leveranserna av vapen till de stridande i Jemen. Den största försäljningen stod Saab för som levererade radarsystemet Global eye till Förenade arabemiraten till ett värde av 3,26 miljarder kronor, enligt myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Syre har utan framgång sökt Morgan Johansson (S) som är ansvarig minister för vapenexporten.

Läs mer:

Succé för svenska vapen – Saab fortsätter bidra till Jemenkriget