Radar · Djurrätt

Vego allt mer populärt bland svenska olympier

Fler olympiska idrottare äter mer vegetariskt nu än för tre år sedan, enligt en ny undersökning från Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden.

Två av tre svenska olympier äter mer vegetariskt nu än för tre år sedan och en klar majoritet vill äta vegetariskt oftare. Det visar en ny undersökning från Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden, WWF.

För tre år sedan inledde Sveriges Olympiska Kommitté, SOK och Världsnaturfonden, WWF, tillsammans projektet Vego i världsklass, för att visa att det går att ha en aktiv livsstil och prestera på högsta nivå samtidigt som man ställer om till mer hållbar mat och äter mer vego. Och projektet verkar ha gjort skillnad.

Enligt den senaste undersökningen som har genomförts inom projektet äter en majoritet av de 165 olympierna som har tillfrågats vegetariskt och mer än hälften äter alltid eller ofta vego. Två av tre uppger att de äter mer vegetariskt i dag än de gjorde för tre år sedan, då projektet startades.

– För att vi ska klara av att leva inom planetens gränser behöver betydligt fler människor äta betydligt mer växtbaserat. Omställningen till en kost baserat på vegetabilier behöver gå fortare – och vi måste få bort fler av de hinder som finns för att vi ska ändra våra kostvanor, säger WWF:s matexpert Anna Richert i ett pressmeddelande.

Tre av fyra olympier uppger dessutom att de vill äta vegetariskt oftare, men många menar att de saknar kunskap om hur man lagar en näringsmässigt komplett vego-måltid i relation till träningen. För att öka kunskapen har därför SOK och WWF släppt en filmserie om vegetarisk mat och träning.

– Jag blev vegan när jag var elitidrottare, men då visste jag för lite om vad jag stoppade i mig. Jag åt fel, tappade vikt och fick vissa näringsbrister. Då fick jag backa och bli lakto-ovo vegetarian, och alltså äta mjölk och ägg. Nu när jag har fått mer kunskap har jag blivit vegan igen, säger ex-världsmästaren Anna Laurell Nash, som är Aktivas representant i SOK:s styrelse, i ett pressmeddelande.

Olympierna som ingick i undersökningen har tävlat för Sverige i OS de senaste 15 åren.

Ambassadörer för Vego i världsklass är olympiska guldmedaljörer som Charlotte Kalla, André Myhrer, Max Salminen och Hanna Öberg.

Läs mer:

Vart femte barn i Storbritannien är eller vill bli vegan

Studie visar: En varmkorv kan förkorta den friska delen av livet med 36 minuter