Radar · Morgonkollen

Ny premiärminister utsedd i Peru

Perus president Pedro Castillo (till höger) och hans tidigare premiärminister Guido Bellido.

Perus kontroversielle premiärminister Guido Bellido har tvingats bort, och ersatts av juristen Mirtha Vásquez.

Perus premiärminister Guido Bellido avgår, meddelar landets president Pedro Castillo överraskande vid ett tv-sänt tal.

Bellido skriver i sitt avskedsbrev att han gör det på uppmaning av Castillo. Enligt peruansk lag innebär avskedet att hela regeringen upplöses.

Tillsättningen av den politiska nykomlingen Bellido var kontroversiell, bland annat har han utretts för kommentarer om stöd till den terrorstämplade kommunistgerillan Sendero Luminoso.

Han har också mött motstånd för sitt förslag om att förstatliga naturgasresurser i Peru, som i dag sköts av ett konsortium lett av argentinska Pluspetrol. I ett Twitterinlägg säger han att kampen inte är över, till en bild från filmen ”Gladiator”.

Bellidos stol hann knappt svalna, innan Mirtha Vásquez svurits in och satt sig på den. Hon återfinns politiskt till vänster, och har tidigare varit talman för kongressen. Hon tillhör partiet Frente Amplio, som bland annat fokuserar på miljöfrågor, och har tidigare arbetat som åklagare.

En ny regering tillsattes också även om en del ministrar, som finansminister Pedro Francke, behöll sina poster.

Pedro Castillo

President Pedro Castillo blev vald i somras. Han gick till val på att han vill slänga ut utlänningar som begår brott och befinner sig illegalt i landet, att han vill återinföra dödsstraff. Han står för traditionella katolska familjevärderingar. Han är emot abort, mot samkönat äktenskap och mot genusundervisning i skolan.

Läs mer:

Vänsterradikal abortmotståndare – Perus nästa president?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV