Radar · Politik

Vänsterradikal abortmotståndare – Perus nästa president?

Då drygt 99 procent av rösterna var räknade på onsdagsmorgonen hade Pedro Castillo 50,2 procent mot Keiko Fujimoris 49,8 procent.

När drygt 99 procent av rösterna var räknade på onsdagsmorgonen hade vänsterkandidaten Pedro Castillo 50,2 procent mot högerpopulisten Keiko Fujimoris 49,8 procent.

Den vänsterradikale Pedro Castillo vann den första omgången i presidentvalet i Peru, 19 procent av rösterna, framför högerpopulisten Keiko Fujimori med 13 procent. Och nu pågår rösträkningen av ett oerhört jämt presidentval. När detta skrivs leder Pedro Castillo 50,2 procent av rösterna mot Fujimoris 49,8 då 99 procent av rösterna är räknade.

Omkring 25 miljoner människor är röstberättigade i valet – där valdeltagandet är obligatoriskt.

Den vänsterradikale Pedro Castillo har gått till val med en vänster­radikal ekonomisk politik och en mycket konservativ social­politik.

Mot samkönat äktenskap

Pedro Castillo blev känd när han 2017 ledde tusentals lärare i en utdragen protest. Han har gått till val på att han vill slänga ut utlänningar som begår brott och befinner sig illegalt i landet, att han vill återinföra dödsstraff och att staten tar kontrollen över naturresurser. Han står för traditionella katolska familjevärderingar. Han är emot abort, mot samkönat äktenskap och mot genusundervisning i skolan.

Något som tycks att gått hem i den till stora delar djupt troende befolkning. Upp mot 80 procent av befolkningen bekänner sig till katolicismen.

I sin ekonomiska politik har Pedro Castillo bland annat gått till val på en ökad beskattning av höginkomsttagare och förstatligande av naturresurser. Han vill satsa mer på utbildning och öka det statliga stödet till jordbrukssektorn och ett ökat fokus på hållbar utveckling.

Keiko Fujimori – tredje gång gillt?

Än är inte rösterna färdigräknade och för Keiko Fujimori finns ännu hoppet. Det är hennes tredje presidentval.

Keiko Fujimori, som är dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, står åtalad bland annat för sin inblandning i korruptionsskandalen kring brasilianska byggjätten Odebrecht.

Hon satt frihetsberövad i totalt 15 månader i väntan på rättegång, men släpptes i maj 2020 efter att hon sade att hon var rädd för att smittas av covid-19 i fängelset.

Domen har ännu inte fallit, men så sent som i mars yrkade åklagaren på 30 års fängelse. Vad som händer om hon fälls samtidigt som hon är regerande president vet ingen.

Fadern, Alberto Fujimori, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för att beordrat två massmord 1991 och 1992.

Fakta: Peru

• Perus har drygt 32,5 miljoner invånare (2019). Huvudstaden heter Lima.
Landet är en republik. Allmänna val hålls vart femte år.
• Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.
• Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talen.
• Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.
Källor: UI/Landguiden, Sweden Abroad/TT