Radar · Djurrätt

Djur klämdes och slogs till döds – nu läggs utredningen ner: “Fruktansvärt att bevittna”

I somras avslöjades hur hönor slogs med påkar och slängdes levande i containrar på ett djurstall i Sverige.

Sommaren 2020 offentliggjordes en smygtagen film från ett djurstall tillhörande Sveriges största äggproducent. Filmen, som visade hönor som slogs med påkar och klämdes till döds, väckte starka reaktioner och anmäldes för djurplågeri – men nu läggs förundersökningen ned.

Det var i juni i fjol som två personer från organisationen Djurrättsalliansen filmade utanför ett djurstall i Mönsterås, som tillhör Sveriges största äggproducent CA Cedergren. På filmen kunde man bland annat se hur en höna sattes i en dörröppning och personal slog igen dörren med full kraft. Hönan som fortfarande var vid liv när dörren öppnades, slängdes sedan i en container. Materialet visade också hur flera hönor slogs till döds med påkar av personal.

En av hönorna kläms i en dörröppning och slängs sedan, fortfarande vid liv, i en container. Foto: Djurrättsalliansen  Foto:
Hönor slås brutalt ihjäl. Foto: Djurrättsalliansen. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Filmen som publicerades i flera medier, däribland SVT, väckte inte oväntat starka reaktioner hos allmänheten och Länsstyrelsen Kalmar polisanmälde händelsen som misstänkt djurplågeri. Men nu läggs förundersökningen ner.

Anledningen är att det inte gått att identifiera personerna i filmen. Enligt åklagaren har det inte varit möjligt att komma framåt i utredningen då utländska företag varit inblandade.

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, är en av personerna som bevittnade händelsen och dokumenterade det. Hon reagerar på att djurplågeriet inte får några konsekvenser.

– Det var fruktansvärt att bevittna och det går knappt att ens föreställa sig vad de individerna gick igenom även om jag såg det med egna ögon. Det är såklart förkastligt och anmärkningsvärt att det inte bli några konsekvenser av att behandla andra tänkande och kännande individer så här. Det borde alltid vara olagligt att plåga och döda ett annat djur, säger Malin Gustafsson.

Hon har svårt att förstå att utredningen inte gick framåt för att det var ett utländskt företag inblandat. Kort efter att filmen publicerades uppgav CA Cedergren själva att personerna på filmen inte var deras personal, utan anställda hos en underleverantör.

– Vi tycker att det låter märkligt att åklagaren inte har kunnat få fram kontaktuppgifter till det företag som CA Cedergren påstår är ansvariga för händelsen. CA Cedergren påstår ju att det inte var deras egen personal utan en inhyrd firmas som syns i våra filmer. Den informationen borde ju rimligtvis CA Cedergren ha om det är som de säger ett företag som de anlitat och de borde ju i sin tur då kunna redovisa vilka som arbetade det aktuella tillfället, säger Malin Gustafsson.

Även om händelsen i somras var tung att bevittna, var det inträffade ingen slump eller chock, berättar Malin Gustafsson. Brutalt dödande sker konstant inom äggindustrin, även om det inte alltid är olagligt som i detta fall, menar hon.

– Vi vet att alla hönor i äggindustrin dödas – oavsett om det är på det vis vi nu blev vittnen till, eller genom att de gasas ihjäl i djurstallarna eller får sina halsar uppskurna och dör av blodförlust på ett slakteri. Det finns inget humant sätt att döda någon som vill leva och det blir inte rätt bara för att vissa sätt att döda någon är lagligt.

Läs mer:

Höns som plågades till döds upprör – två polisanmälningar