Radar · Djurrätt

Höns som plågades till döds upprör – två polisanmälningar

Hönsen på bilden har inget att göra med det inträffade.

Hönor som slås till döds med hjälp av påkar och ytterligare en som kläms i en dörr. Den uppmärksammade film som Djurrättsalliansen gjort vid ett stall tillhörande Sveriges största äggproducent har fått konsekvenser. Företaget har polisanmälts för misstänkt djurplågeri – men också Djurrättsalliansen polisanmäls.

Det var i slutet av juni som Djurrättsalliansen filmade utanför företaget AB CA Cedergrens stall i Mönsterås, där flera hönor slogs till döds med påkar och en höna blev klämd till döds i en dörr. Filmen visades av SVT nyheter igår och i inslaget säger Lotta Berg, veterinär och forskare på SLU, att agerandet är oacceptabelt.

– Det finns regler för hur man avlivar höns och det man ser på filmen är inte tillåtna avlivningsmetoder. Om det har gått till så som det ser ut på filmen så är det inte acceptabelt, säger hon.

Företaget AB CA Cedergren är Sveriges största äggproducent och ledningen säger att personerna som filmats inte tillhör företagets personal.

– Vi har ingen personal här nattetid, utan det är det här externa företaget som är här, säger Maria Cedergren som sitter i ledningsgruppen till SVT.

Filmen visar bland annat hur flera hönor slås med påkar och slängs levande i en container
Filmen visar bland annat hur flera hönor slås med påkar och slängs levande i en container. Foto: Djurrättsalliansen.

Det externa företaget ska vara ett städföretag som man nu uppger att man avslutat sitt samarbete med.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu anmält händelsen till polisen som misstänkt djurplågeri och Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsens djurenhet säger i ett uttalande att man nu kommer att inleda ett tillsynsärende mot gården.

”Jag blev chockad av det jag såg. Så här ska det inte få gå till. Vi har fått det bekräftat att filmen jag fått se är inspelad vid ett lantbruksföretag i länet. Därför startade vi omgående ett tillsynsärende, utifrån det jag sett.”

En av hönorna kläm med hjälp av en dörr och slängs sedan levande i en container
En av hönorna kläm med hjälp av en dörr och slängs sedan levande i en container. Foto: Djurrättsalliansen.

Tidningen ATL skriver att det inträffade troligen skedde efter att några höns inte kommit med den lastbil som tagit med andra höns till slakt.

– I fortsättningen ska vi i möjligaste mån se till att bilen som lastar hönor ska vara kvar så pass länge att stallet är tomt när den åker. Det ska vi föra in som en ny policy, säger vd Claes Cedergren till ATL.

Angående att Djurrättsalliansen filmat på gården säger han vidare:

– Det känns absolut inte bra. Djurrättsaktivisterna är polisanmälda.

Djurrättsalliansen har bara hört via media att de blivit polisanmälda, men de menar att de är vana vid den typen av reaktion.

– Det är ganska typiskt att vända det mot oss, när vi bara har filmat det djurplågeri som pågår, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen, som också var en av de som var på plats vid filmandet.

Hon menar att det inte var en slump att händelsen fångades på film.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att det här inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. Att hönor dödas är rutin och det sker hela tiden.

Nu markerar de lokala matbutikerna i Mönsterås att man inte vill ha produkter där djurplågeri misstänks ha förekommit.

– Vi ställer oerhört höga leverantörskrav och det gäller även deras underleverantörer. Cedergrens har sagt upp avtalet med saneringsfirman och är i dialog med vår leverantör kring hur de säkerställer att detta inte sker igen, skriver Kevin Bell, pressekreterare vid Coop Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter Småland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV