Radar · Miljö

XR-aktivist åtalas efter aktion utanför Löfvens bostad

Aktivister ur Extinction rebellion i samband med en annan klimataktion i Stockholm i november.

Klimataktivisten Anna Termine åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion utanför statsminister Stefan Löfvens bostad.

Det var i november som några klimataktivister från klimat- och ickevåldsrörelsen Extinction rebellion under flera kvällar samlades på gatan utanför Sagerska huset där statsminister Stefan Löfven bor.

Aktivisterna protesterade mot regeringens klimatpolitik genom att ljuda en siren och ”väcka” Löfven. Syftet med aktionen var att i första hand få regeringen att utlysa ett klimatnödläge.

– Givetvis räcker det inte att enbart utlysa klimatnödläge, men det skulle innebära att vi kan börja behandla klimatkrisen som den kris den är och vidta kraftfulla klimatåtgärder, säger aktivisten Anna Termine.

Klättrade över staket

Under aktionen klättrade Anna Termine över polisens avspärrningar, vilket är anledningen till att hon i dag åtalades vid Stockholms tingsrätt misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Några aktivister var med i rättegångssalen medan andra stod utanför för att visa Anna Termine sitt stöd.

– Om vi alla förväntar oss att någon annan ska agera så händer ingenting, någon måste ju agera, det är så vi tänker. På samma sätt som politiker och statsministern går ut och pratar om allvaret med coronapandemin, måste de också gå ut och berätta allvaret med klimatkrisen, som är mycket mycket allvarligare. Det gäller våra barns och barnbarns framtid, det gäller barn som inte är födda, säger Anna Termine till Syre.

Själv nekar hon till brott och menar att hon agerat i nödrätt på grund av att ”vi befinner oss i en eskalerande klimatkris”.

– Min inspiration är Greta Thunberg. Hon tycker helt riktigt, att det är orättvist att barnen ska behöva kämpa för att hantera klimatkrisen, och det var det som fick mig att bli aktiv inom klimatrörelsen.

Anna Termine tillsammans med sin advokat Kenneth Lewis som ställde upp kostnadsfritt. Foto: Extinction rebellion. Foto:
Klimataktivister ur Extinction rebellion visar Anna Termine sitt stöd utanför tingsrätten. Foto: Extinction rebellion. Foto:
Klimataktivisten Anna Termine. Foto: Olivia Alm-Brillantes. Foto:
Klimataktivisten Anna Termine i Stockholms tingsrätt tillsammans med andra medlemmar ur Extinction rebellion. Foto: Olivia Alm-Brillantes. Foto:
Anna Termine tillsammans med sin advokat Kenneth Lewis (till vänster) samt en annan XR-medlem. Foto: Olivia Alm-Brillantes. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 5

Detta var andra gången som Anna Termine var uppe i rätten på grund av en klimataktion. I december dömdes hon till 40 dagsböter efter att ha limmat fast sig vid entrén till socialdemokraternas partihögkvarter och blockerat Sveavägen, vilket har överklagats av hennes advokat.

– En del människor reagerar på att vi utför klimataktioner här i Sverige och menar att vi borde göra det i länder som ”påverkar klimatet”. Det är felaktigt. Sverige påverkar också klimatet. Vi har företag som tillverkar utomlands och vi konsumerar sånt som påverkar miljön. Klimatnödläget är något globalt, det påverkar oss alla. Därför måste vi agera överallt, säger Anna Termine.

Läs mer: Klimataktivister protesterar utanför Stefan Löfvens bostad