Radar · Politik

Massiv kritik mot polisen: ”Manifestation av vit makt”

Bilderna på Trumpsupportrar som till synes ostört gick omkring inne i kongressbyggnaden under söndagen stod i bjärt kontrast till bilderna på brutala polisingripanden som gjordes under Black lives matterprotesterna, som här i Portland i juli.

Vita Trumpanhängare kunde så gott som ostörda inta kongressen i protest mot ett demokratiskt val. Svarta aktivister mötte massivt polismotstånd när de demonstrerade mot polisvåld. Skillnaden mellan polisens agerande under Black lives matterprotesterna i våras och under onsdagens stormning av kongressen upprör.

Hur kunde polisen låta det hända? Det är en av de frågor världen ställer sig dagen efter att hundratals människor kunde ta sig in i kongressbyggnaden mitt under den pågående debatten om resultatet i presidentvalet. Detta trots att det skedde i anslutning till de stora demonstrationer som planerats i veckor. Rasistiska fördomar, är förklaringen, enligt flera debattörer.

– Det här går bortom vita privilegier. Det här är en otäck manifestation av vit makt, där vita människor förväntas vara oskyldiga, rationella, schysta och bara vara. Svarta förväntas vara kriminella, säger Rashelle Litchmore, assisterande professor i socialpsykologi vid Connecticut College till den kanadensiska tv-kanalen CTV.

Bilderna på tusentals Trumpanhängare utanför kongressbyggnaden som till synes helt ostörda kunde fortsätta sina protester mot valresultatet under flera timmar har förbryllat människor världen över. Likaså bilderna inifrån kongressen där Trumpanhängare gick omkring, tog selfies och satte sig tillätta inne på talmanen Nansy Pelosis kontor med fötterna på skrivbordet.

Även om polisen på plats använde våld och den 35-åriga Trumpanhängaren Ashil Babbit sköts ihjäl av polis beskriver många polisinsatsen som i hög grad passiv och inte minst senfärdig. Åtskilliga gör nu jämförelser med polisens agerande i sambande med vårens och sommarens Black lives matterprotester.

– När svarta och progressiva människor protesterade fredligt utsattes de för tårgas, arresterades och sköts med gummikulor. Och de sköts med riktiga kulor. Vi såg det under hela sommaren, säger Derrick Johnsson, ledare för den antirastiska organisationen NAACP till USA today.

Journalister attackerades

Polisen lyckades inte heller fullt ut skydda de journalister som bevakade protesterna utanför kongressen. Bland annat fick reportrar från nyhetsbyrån AP utrustning sönderslagen och Sveriges radios korrespondet Cecilia Khavar hörde till de som för en stund tvingades avbryta sin rapportering för att sätta sig i säkerhet. Detta efter att ett antal Trumpanhägare forcerade ett kravallstaket och gick till angrepp mot en grupp journalister.

Runt sex timmar efter strormningen av kongressen kunde debatten om valresultatet återupptas. Då hade förstärkning Nationalgardet i Virginia anlänt och minst 52 personer arresterats. Utöver den ihjälskjutna kvinnan omkom ytterligare tre personer under protesterna. Uppgifterna kring dessa är knapphändiga, men enligt polisen ska de inte ha dödats genom våld utan dött av ”medicinska nödsituationer”.

Läs mer:

Fyra döda när hundratals Trump-anhängare anföll kongressen

Kongressen bekräftar Bidens seger

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV