Radar · Utrikes

Indiska bondeprotesterna fortsätter – vägar i hela landet blockerades

Landsomfattande vägblockader hölls i hela Indien under lördagen som en protest mot de nya jordbrukslagarna.

Under lördagen genomfördes tiotusentals vägblockader över hela Indien i en fortsättning av de protester som pågått sedan november mot regeringens nya jordbrukslagar. Samtidigt sattes tusentals poliser in mot demonstranterna. Nu utreds även de som skapat det delningsverktyg som bland annat Greta Thunberg använde i sin tweet i veckan.

Bondeprotesterna i Indien har skruvats upp den senaste tiden. Vid lunchtid lokal tid under lördagen genomförde tiotusentals bönder en tre timmar lång vägblockad över hela landet, rapporterar Aljazeera. Samtidigt har också tusentals poliser satts in mot demonstranterna, främst utanför huvudstaden, där mängder av bönder slått läger i över två månader. De uppger att de inte tänker lämna platserna förrän regeringen river upp de lagar som de menar ger storföretagen för mycket inflytande och riskerar att dumpa livsmedelspriserna.

I veckan blev protesten också viral då både Greta Thunberg och sångerskan Rihanna tweetade sitt stöd. Det fick såväl indiska utrikesministeriet som kändisar att protestera häftigt.

Vill "uppmuntra missnöje och illvilja"

Nu har polisen i Dehli meddelat att man utreder det delningsverktyg som bland annat Greta Thunberg använde i sin tweet.

”En preliminär utredning har visat att ”verktyget” i fråga verkar ha skapats av en pro-khalistansk organisation, ”Poetic Justice Foundation”, sade polisen i ett uttalande, skriver Aljazeera.

Den nämnda organisationen ska bestå av sikh-separatister som vill skapa ett hemland i Khalistan i Indiens norra Punjab-stat. Många av demonstranterna kommer från just Punjab.

Polisen ska också ha sagt att skaparna av delningsverktyget verkar ha försökt att ”skapa disharmoni bland olika sociala, religiösa och kulturella grupper och uppmuntra missnöje och illvilja mot Indiens (regering)”, skriver Aljazeera.

De senaste veckorna har hundratals twitterkonton tillhörande journalister och aktivister tillfälligt stängts av i landet och minst nio journalister har åtalats för inkorrekt rapportering och uppvigling i samband med att protesterna i slutet av januari blev våldsamma och ledde till att en av demonstranterna sköts till döds.

Minskad pressfrihet sedan 2014

I en debattartikel i The Guardian skriver journalisten och redaktören Hartosh Singh Bal om hur kollegorna på tidningen The Caravan där han jobbar skrev om dödsskjutningen, hur ett ögonvittne berättat för en reporter om vad som ska ha skett och om hur polisen ignorerat det hela.

”Våra reportrar på plats såg att polisen inte gjorde något försök att säkra brottsplatsen, utan promenerade genom det blodfärgade området och vägrade att lyssna på protesternas begäran om att se över händelsen”, skriver han.

När de ville få svar på sina frågor om händelsen till polisen fick de istället reda på att de fått en polisanmälan mot sig på grund av falsk rapportering.

Under det nationalistiska partiet Bharatiya Janata Party och premiärminister Modi som styrt sedan 2014 så har pressfriheten i landet minskat. Förra året hamnade landet på 142:a plats av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Även människorättsorganisationer i landet har trakasserats och fått svårare att genomföra sitt arbete, något som Syre tidigare skrivit om.