Radar · Utrikes

Stöd från Thunberg och Rihanna upprör under protester i Indien

Greta Thunberg och Rihanna har på Twitter visat sitt stöd för Indiens protesterande bönder.

Arga röster har blossat upp från flera håll sedan Greta Thunberg och Rihanna twittrade om sitt stöd för de bönder som just nu protesterar i Indien. Både indiska parlamentet och indiska kändisar har rasat.

Sedan november förra året har tiotusentals bönder protesterat utanför Indiens huvudstad New Delhi. Bakgrunden är den jordbruksreform som parlamentet har antagit. Det har förändrat regler och förutsättningar kring försäljningen av grödor, något som Syre tidigare har rapporterat om.

Kortfattat har bönderna pekat på att de nya reglerna bäddar för en ohållbar konkurrenssituation. Man ser en stor risk med att storföretag kommer ta över marknaden och dumpa priserna.

Röda fortet i Delhi stormades

Nationellt har frågan engagerat hundratusentals bönder. Vid flera tillfällen har protesterna också utmynnat i våldsamheter. I november uppstod oroligheter i delstaten Haryana, i nordvästra Indien, när demonstranter och polis drabbade samman under demonstranternas protestmarsch mot New Delhi.

I slutet av januari skruvades läget upp när demonstranter bröt igenom polisens barrikader utanför huvudstaden och stormade Röda fortet, som är ett historiskt palats från 1500-talet. Enligt uppgift från The Guardian ska en av demonstranterna ha dött i samband med stormningen, och flera andra ha skadats.

Greta Thunberg och Rihanna upprör

Många kändisar, politiker och aktivister har öppet visat sitt stöd för bönderna. Senast var det Rihanna och Greta Thunberg, som båda fått global uppmärksamhet sedan de tidigare i veckan ställde sig bakom protesterna via sina respektive Twitter-kanaler.

Deras stöd har fått enorm spridning. Rihanna, som har 100 miljoner följare, har med sitt inlägg hittills fått 230 000 retweets, och Greta Thunberg, 4,7 miljoner följare, har fått 110 000 retweets. Stödet har visats under hashtaggen #FarmersProtest.

Stödet har blivit en nagel i ögat för det indiska parlamentet. Landets utrikesministerium har kommenterat det hela med att kändisar behöver skaffa sig ”en ordentlig förståelse för frågorna”, något som Al Jazeera också har rapporterat om.

”Lockelsen kring sensationella hashtags och kommentarer på sociala medier, särskilt när det kommer från kändisar och andra, är varken korrekt eller ansvarigt”, meddelar utrikesministeriet i ett uttalande.

Greta Thunberg har svarat på kritiken med ytterligare en tweet, publicerad så sent som i dag torsdag, där hon understryker sitt fortsatta stöd för bönderna. Det har hittills fått drygt 42 000 retweets.

Bollywood-skådespelare kritisk

Förutom det indiska parlamentet har även flera indiska kändisar kritiserat stödet från Rihanna och Greta Thunberg, och det i hårda ordalag. Bollywoodskådespelaren Kangana Ranaut, som stöttar den indiska premiärministern Narendra Modi, kallar bönderna för ”terrorister” och Rihanna för ”en dåre”.

Även den indiske cricketstjärnan Sachin Tendulkar har viftat bort stödet som kommit från omvärlden.

””Yttre krafter får gärna se på, men inte delta”, skriver han på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV