Radar · Politik

Aktivister inför rätta för aktion mot S och MP

Extincion rebellion anser att regeringens klimatpolitik är långt ifrån vad som krävs för att möta klimatkrisen.

Extinction rebellion blockerade Socialdemokraternas och Miljöpartiets partihögkvarter i protest mot klimatpolitiken. På onsdagen står tre av aktivisterna åtalade för olaga intrång.

Det var i november i fjol som en grupp klimataktivister i nätverket Extinction rebellion genomförde en civil olydnadsaktion mot de båda regeringspartierna. Motivet var att uppmärksamma vad de anser vara en helt otillräcklig klimatpolitik.

Aktivister blockerade ingången till Socialdemokraternas partikansli i Stockholm och tog sig in på Miljöpartiets där de bland annat fyllde en whiteboard med meddelanden. Det som de tre aktivisterna nu står åtalade för är olaga intrång på ABF-huset i Stockholm som ligger mitt emot det socialdemokratiska partikansliet. Där hängde de upp en banderoll under aktionen.

– Det är inte vi som borde stå åtalade här. Det är de politiker som haft makten de senaste trettio åren, som har haft all forskning och alla fakta på bordet om klimatkatastrofen och underlåtit att agera för att undvika den, säger Karin Elmgren, en av aktivisterna som åtalas i ett pressmeddelande.

Sammanlagt är ett 80-tal klimataktivister från Extinction Rebellion nu åtalade för olika civila olydnadsaktioner. Bland annat är ett 40-tal aktivister åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten efter ha blockerat vägar i Göteborg våren 2019. Dessa riskerar böter på 400.000 kronor.

Läs mer:

XR gör symbolisk stängning av S och MP:s partihögkvarter

Extinction rebellion testar gränserna