Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Åtta år efter PFAS-upptäckten – regionen stämmer försvaret

Fyrisån i Uppsala, ett av de många vatten i kommunen där PFAS-halterna är höga.

29,7 miljoner kronor. Det kräver nu Region Uppsala i skadestånd för att Försvarsmakten förgiftat Akademiska sjukhusets vattentäkt med PFAS-ämnen. ”Förhoppningen är att försvaret vidtar åtgärder så att skadan inte fortsätter”, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Det var Livsmedelsverket som 2012 upptäckte att flera av Uppsalas förstföderskor hade höga halter av PFAS-ämnen i sitt blod. Extremt långlivad kemikalier, som då hade börjat få ett alltmer skamfilat rykte, inte minst efter en giftskandal i West Virginia USA.

Strax efter att myndigheterna upptäckt skyhöga halter i flera av brunnarna i Uppsala, briserade skandalen i Blekingska Kallinge. Skyhöga halter av ämnena upptäcktes i dricksvattnet – och kort därefter i bybornas blod. Nyligen kom domen i det uppmärksammade fall, där 165 av invånarna stämt det kommunal vattenbolaget – för att vattnet de levererat varor giftigt.

– En otrolig lättnad, sa Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen i blekingska Kallinge, till Syre i samband med domen, samtidigt som han påpekade att han inte tyckte att kommunen skulle behöva stå för hela notan.

Det var Försvarsmakten som orsakat problemet. Brandskummet de använt för att släcka bränder, som använts under övningar i årtionden, hade visat sig innehålla PFOA – ett av PFAS-ämnenas värstingar, då det inte bara är extremt långlivat utan även visat sig ackumuleras i våra kroppar.

Läs mer: Stor risk att få i sig för höga halter av PFAS genom mat, 9 februari 2021

"De ska ta ansvar för den skada de orsakat"

Även i Uppsala är det PFOA som står i centrum men det är istället det kommunala vattenbolaget som stämt Försvarsmakten i en rättstvist som ännu är pågående. Stämningen avser de kostnader som bolaget dragit på sig för att rena det förgiftade vattnet. Att Regionen nu gör gemensam sak med bolaget beror på att att även akademiska sjukhusets egen brunn blivit förgiftad. Istället måste de köpa in vatten från kommunen.

–  Vi stämmer dem eftersom vi anser att de ska ta ansvar för den skada de orsakat i och med att Region Uppsala inte kan använda sin brunn, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Hur kommer det sig att ni tar det här beslutet nu?

–  Vi står inför ett läge där vi har en kostnad att hantera för den PFAS-förekomst som upptäcktes 2012, då övergick vi till att köpa vatten från Uppsala vatten men det har gjort oss sårbara. För att öka robustheten behöver vi göra investeringar för att rena vårt eget vatten, vilket också det är en kostnad.

Läs mer: Ny forskning: PFAS-ämnen regnar ned över Vättern – ”betydande mängd”, 24 april

Att regionen nu vill ansluta sig på Uppsala vattens sida i rättsprocessen – är något som välkomnas av Sigrid de Geyter, vd på det kommunala vattenbolaget.

– Det är viktigt att komma ihåg att vårt mål med processen inte endast är den ekonomiska kompensationen, utan framför allt att åstadkomma att Försvarsmakten vidtar nödvändiga saneringsåtgärder för sin förorening av vårt gemensamma vatten. Region Uppsala och Uppsala Vatten är två samhällsviktiga aktörer inom det civila försvaret där tillgång till rent vatten är centralt både för dricksvatten och sjukvård, så det är bra att vi nu kan samarbeta kring denna fråga, säger hon, i ett uttalande.

Läs mer: Förbjudna kemikalier i livsmedelsförpackningar, 22 januari 2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV