Radar · Migration

Syrien: Människor bävar inför vinterkylan

Syriska män bär på ett barns kropp efter ett luftangrepp i februari 2020.

Under 2019 inledde den syriska regimen en offensiv för att ta tillbaka kontrollen från rebellgrupper i nordvästra Syrien. Många tvingades på flykt när bomberna föll – och för majoriteten av dessa har livet fortfarande inte kunnat återgå till det normala. Nu fruktar många som lever som internflyktingar den kommande vintern.

Provinsen Idlib har länge kontrollerats av olika rebellgrupper, varav en del av dessa stöttas av Turkiet. Den syriska regimen startade 2019 en offensiv för att ta tillbaka kontrollen över området. Under endast två veckor i december tvingades 235 000 människor lämna sina hem till följd av striderna, enligt uppgifter från FN. Turkiets inflytande i regionen är fortfarande stort, och man planerar enligt rapporter att bygga upp en ”ny stad” för de syrier som drabbats av striderna och lever som internflyktingar. Turkiet vill undvika fler flyktingar från Syrien. Det var också bland annat därför Turkiet inledde en offensiv hösten 2019, för att upprätta vad man kallade för en säkerhetszon dit syrier skulle kunna återvända.

Nu varnar Läkare utan gränser för den svåra situation som råder i nordvästra Syrien. Majoriteten av de som flydde undan offensiven 2019 har sedan dess tagit sin tillflykt till läger för internflyktingar. Dessa är ofta dåligt rustade för att stå emot både kyla och värme.

– Jag äter, sover, duschar, lagar mat och gör allting i det här tältet. Vi gick igenom ett helvete i somras (på grund av värmen). Vintern kommer inte bli bättre, säger Merdi, som tillsammans med sina fem barn bor i ett tält sedan de flydde undan bomberna sent 2019. Det finns ännu ingen långsiktig lösning för Merdis familj, eller för många andra i den här situationen, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Stor resursbrist

Läkare utan gränser räknar med att leverera filtar till 3000 familjer i 18 olika läger för internflyktingar utanför Idlib. De räknar också med att installera golv, isolera tak och väggar i 3900 familjers tält.

– Lägren som ligger i bergen är extra utsatta för starka vindar och hårda regnskurar under vintern. Tälten måste isoleras för att skydda mot regn och förhindra att det läcker in, säger Ousama Joukhadar, Läkare utan gränsers logistikchef, i pressmeddelandet. Han tillägger att läger som ligger längre ner, som i en dal, inte är lika utsatta för stormar och starka vindar, men istället löper högre risk att översvämmas.

Brist på resurser tidigare år har resulterat att processerna för att vinteranpassa tälten har dragit igång för sent, med svåra konsekvenser för de som tvingas genomlida vintern i dessa. Så länge som det finns den här typen av tältläger i Syrien kommer problemen och svårigheterna som vintern för med sig finnas kvar, menar Ousama Joukhadar. För de som lever i dessa läger är utsattheten för olika sjukdomar, som influensa och covid-19, ofta stor. Många saknar också ekonomiska resurser för att gå till läkaren eller köpa de mediciner som behövs.

Läs mer:

Syre förklarar: Turkiets offensiv i nordöstra Syrien

Kriget i Syrien 10 år: ”Tragedi för barn växa upp i ett krig utan slut”