Radar · Miljö

Protesterna mot Pipeline Enbridge 3: Advokat skjuten och flera skadade – sattes i isolering

Advokaten Tara Houska vittnar om hur hon blev skjuten med gummikulor och tvingades sitta i  isolering i fyra dygn, efter att ha deltagit i protesterna mot Pipline Enbridge 3.

Bygget av gigantiska Pipeline 3 fortskrider i Minnesota, Nordamerika. Enligt kritikerna åsamkar den irreparabla ärr i den känsliga naturen, skadar ekosystemen och riskerar svåra oljespill. Nya arresteringar av demonstranter sker löpande. Tidigare i veckan skadades advokaten Tara Houska av polisens gummikulor.

Som Syre tidigare rapporterat möts framväxten av Pipline Enbridge 3 inte stillatigande. Lokal- och ursprungsbefolkningen protesterar, fredligt, genom att bland annat kedja fast sig vid grävmaskiner och annan utrustning. Polisen svarar med massarresteringar och gummikulor.

För två veckor tvingades en av ursprungsbefolkningens ledare, Wionna LaDuke, sitta tre dagar i häkte.

Under den gångna veckan skadades människorättsaktivisten och advokaten Tara Houska av polisens gummikulor, som gav henne synliga skador och blånader över kroppen. På Instagram berättar Tara Houska att hon bland annat förvägrades nödvändig sjukvård.

– I tisdags blev jag skjuten av polisen när jag vaktade pipelinen för oljesand. De använde gummikulor och pepparsprej, betalade av Enbridge. Flera av de andra som försvarar landområdet blev betydligt värre skadade.

"Gör mig ont att se min blåslagna hud"

Tara Houska spärrades tillsammans med 19 andra personer in i en isoleringscell – under fyra dygn.

– Det gör mig ont att se bilderna och videorna efter det som hände oss, att se min egna blåslagna hud: Att veta att folk knappt bryr sig förrän vi med våld blir överfallna eller dödade, skriver hon på Instagram.

I en intervju med Democracy now! hävdar Tara Housaka att polisens våld har eskalerat, och att det är allmänt känt att myndigheten sponsras av den kanadensiska oljejätten Enbridge. Hon tvingades bevittna grovt polisvåld.

– Det borras och byggs 24 timmar per dygn berättar hon och beskriver den apokalyptiska scenen:

– Vi befann oss under en rökfylld himmel med en sol som var rödfärgad av löpeldarna som härjar i Ontario, både väster och öster om oss. I bakgrunden hördes en gigantisk borr som försökte bereda plats åt en pipeline för oljesand i den närmast uttorkade floden bredvid oss.

Läs mer: Enbridge finansierar polisen som stoppar urfolkens protester – mitt under brinnande klimatkris

Andreas Ericsson