Radar · Miljö

Enbridge finansierar polisen som stoppar urfolkens protester – mitt under brinnande klimatkris

"Företaget har finansierat Polismyndigheten för endast 23 arbetstillfällen" säger Winona LaDuke, talesperson för Anishinaabefolket.

Byggandet av den vidsträckta pipelinen Line 3 för oljesand genom Minnesota i USA, visar hur svårt det är för lokala ekonomier att stå emot när fossilföretag breder ut sig. Polisen i Aitkin utnyttjade den förtida vetskapen om det stora projektet för att stärka sin vapenarsenal och personalstyrka.

En av de starkaste kritikerna till piplinen är Winona LaDuke, som utsetts till vattenbeskyddare av ursprungsbefolkningen Anishinaabe. Hon släpptes nyligen ur häktet efter att ha varit inspärrad i tre dygn på grund av civila protestaktioner. Närmare 600 person har frihetsberövats under våren och sommaren, i samband med att det multinationella företaget Enbridge pipeline har fortsatt att breda ut sig, vilket Syre kunde rapportera om igår.

"Dysfunktionellt system"

Om pipelinen blir färdigställd som planerat kommer den att transportera mer än 750 000 fat kanadensisk oljesand per dag genom känsliga ekosystem och områden som hör till ursprungsbefolkningen; land som dessutom betraktas som heligt.

Att polisen dessutom fått extra resurser lagom till att pipelinen skulle dras genom Anishinaabes områden upprör Winona LaDuke. I en mejlväxling mellan polisen och en lokal vapenhandlare framgick det att polisen räknade med att få en högre budget  – innan myndigheterna gett Enbridge klartecken för projektet i norra Minnesota.

– Företaget har finansierat Polismyndigheten. Flera polisdistrikt i regionen drabbades ekonomiskt av Covid. Eftersom ett antal interner släpptes ut på grund av pandemin förlorade fängelset inkomster och deras budget hamnade i obalans i det här dysfunktionella systemet. Så, nu dyker det upp 40 polisenheter från hela staten för att bekämpa vattenbeskyddarna och som arresterar hundratals av de våra, säger Winona La Duke, som är vattenbeskyddare, författare och som även har en ekonomisk examen från Harvard.

Företagsjätte bestämmer över befolkningen

Hon kallar den pågående utveckligen för en medborgerlig kris – när en företagsjätte dikterar villkoren framför naturens och människors väl och ve.

– Jag trodde att polisens uppdrag går ut på att arbeta för befolkningen och inte för det kanadensiska multinationella företaget. Det är vad som pågår här just nu: de har tagit bort våra rättigheter. De har fängslat många av oss, däribland mig själv. Det är Enbridges metod: kontrollera polisen i Minnesota för att kunna smälla upp sin pipeline. Det är så fel på många sätt, säger hon till Democracy now.

Winona LaDuke ser hur Enbridge dränerar floder, hur enorma vattenmängder krävs för att försörja oljesanden, och bränder grasserar öster och väster om sitt folks landområde.

–  Och ändå väljer guvernör Walz att sälja ut oss, sälja ut det Anishinaabiska folket och Minnesotaborna – för att det ska ge 23 jobb. Det är vad det gett i slutändan, 23 arbeten.

Läs mer: Massarrestering av USA:s urfolk som protesterar mot oljesand:” De suger ut miljontals liter vatten”