Radar · Miljö

Massarresteringar av USA:s urfolk som protesterar mot oljesand: ”De suger miljontals liter vatten ur vår flod”

 Winona LaDuke, talesperson för organisationen Honour the Earth, släpptes nyligen ur häktet efter att ha deltagit i protesterna mot bygget av en ny pipeline som skär genom Minnessota.

Starka protester och missnöje mot bygget av Pipelinen Enbridge 3 i Minnesota har lett till massarresteringar. 600 så kallade vattenbeskyddare har gripits av polisen vid Floden Shell, däribland ursprungsbefolkningens ledare Wionna LaDuke.

Wionna LaDuke, som tillhör ursprungsbefolkningen Anishinaabe, släpptes efter tre dagar i häkte. Utanför polistationen gav hon en kommentar till nativenewsonline, där hon förklarade att arresteringarna är en medveten strategi från Enbridge sida.

Det multinationella företaget, med huvudkontor i Calgary, som producerar och transporterar oljesand och gas, har byggt det längsta piplinesystemet i Nordamerika och Kanada. Rören sträcker sig mer än 500 mil över kontinenten.

– Det här är vad vi kallar för ”Enbridgemetoden”: Försäkra dig om att hundratals medborgare från Minnesota arresteras, sedan kan du stjäla 18 miljarder liter vatten och bygga den sista pipelinen. Men de måste fortfarande korsa många många floder, och vi fortsätter att trycka på för att skydda vattnet och musslorna, säger Wionna LaDuke och fortätter:

– Det är varken rätt eller patriotiskt att lämna bort vatten, land och sina mänskliga rättigheter till ett multinationellt företag mitt under en torka där det redan felas så mycket vatten.

Enbridge’s Line 3 motsvarande 50 nya koleldade kraftverk, enligt Winona LaDuke.

–  Varje dag ser vi röken från skogarna som brinner i Kanada. Vi ser våra uttorkade floder, ändå ser vi att Enbrige, naturvårdsverket och vakter på hästar, när de suger miljontals liter vatten ur vår flod till en kanadensiska oljesandledning. Mitt en katastrofal torkan.Men massiva bränder till norr och väster om oss. Det förödande tid för oss alla när nu klimatkaoset faller över oss, säger hon till Democracy now.

Hon är sitt folks vattenbeskyddare

Wionna LaDaluke har har blivit tilldelad rollen som vattenbeskyddare av sitt folk Anishinaabe och anklagar de lokala myndigheterna för att vara korrumperade. Tidningen The Intercept avslöjade nyligen att polisen i Aitkin räknade med deras budget skulle stärkas redan i vintras – innan det kontroversiella pipelinebygget ens fått grönt ljus. Det framkommer i en mejlväxling i november mellan en polisman och vapenhandlaren.

”Jag hoppas att pipelinen ger oss en extra boost för nästa års budget”, skriver bland annat polisen i ett mejl som tidningen begärt ut.

– Det är kris om ett multinationellt företag styr polismyndigheten, säger Wionna LaDuke till nyhetskanalen Democracy Now.

I det gigantiska projektet Line 3 byter man ut och expanderar en gammal, korroderad pipeline som därmed fördubblar sin kapacitet för att bära koldioxidintensiv oljesand. De nya pipelinen sträcker sig även miltals genom floder och land.