Radar · Politik

Nu har Sverige fler kvinnliga partiledare än någonsin

 Nu finns det sex kvinnliga partiledare i riksdagen – nytt rekord.

I och med valet av Magdalena Andersson (S) är det bara M och SD som nu företräds av en manlig partiledare – sex av riksdagens åtta partier företräds nu av kvinnor.

Magdalena Andersson (S) kan snart bli historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men redan nu har valet av henne till partiledare bidragit till  historia.

Aldrig tidigare har Sveriges riksdagspartier letts av så många kvinnor. Sex av riksdagspartierna har en kvinnlig partiledare (om man räknar MP:s delade ledarskap).

Men det tog 64 år, från det att kvinnor fick rösträtt och blev valbara, 1921, till det att Sverige fick sin första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti i Sverige. 1985 blev Karin Söder (C) vald till den första kvinnliga partiledaren i Sverige.

Män röstar blåbrunt

Nu företräds alltså sex av riksdagspartierna av en kvinna, men det kan ändå bli så att det blir ytterligare en man i raden på posten som statsminister, moderaternas Ulf Kristersson – ett parti som lockar männen.

Men sämst på att locka kvinnliga väljare är Jimmie Åkesson. 2018 hade Sverigedemokraterna mer än dubbelt så många manliga som kvinnliga sympatisörer i riksdagsvalet.

Skillnaden mellan hur män och kvinnor har aldrig varit så stor som nu. Enligt en undersökning från SCB, går männen allt mer åt höger, medan kvinnorna drar sig åt vänster i det politiska landskapet.

Att män och kvinnor allt mer drar åt olika håll politiskt är även en internationell trend och sammanfaller enligt de göteborgska statsvetarna Jakob Ahlbom och Maria Oskarsson med att kvinnors politiska intresse ökat.
Och att kvinnor i allmänhet gillar en generös välfärdspolitik i större utsträckning än män, uppger TT.

1921 var det  första riksdagsvalet där kvinnor fick rösta och vara valbara
1921 var det  första riksdagsvalet där kvinnor fick rösta och vara valbara. Fem kvinnor valdes då in i riksdagen: Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin, Kerstin Hesselgren och Agda Östlund. Samtliga foton: TT

Sirimavo Bandaranaike

En av de första i världen att bli kvinnlig regeringschef är Sirimavo Bandaranaike som var Sri Lankas premiärminister mellan åren 1960-1965.

I Norden har alla länder utom Sverige haft en kvinnlig statsminister.

Först ut var Norge med Gro Harlem Brundtland som 1981 blev både Norges och Nordens första kvinnliga statsminister. År 2003 fick Finland sin första kvinnliga statsminister Anneli Tuulikki Jäätteenmäki.

År 2009 var det Islands tur med Jóhanna Sigurðardóttir – som sägs vara världens första öppna homosexuella regeringschef.

Näst sist ut var Danmark med Helle Thorning-Schmidt år 2011.

Läs mer här om Magdalena Andersson uppdrag att locka männen från Sverigedemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV