Radar · Politik

Blandade reaktioner efter Löfvens ministerbesked

 De båda språkrören Per Bolund och Märta Stenevi har fått nya ministerposter.

Jätteroligt, spännande med en ”dark horse”, oro för att Stenevi tar på sig för mycket och en uppmaning till Per Bolund att jobba på utstrålningen. Det är några av kommentarerna från de som Syre pratat med om de nyutsedda ministrarna.

David Ling, språkrör för Grön ungdom, tycker att det ska bli spännande att följa de nya ministrarna.

– Vi hade hoppats och tänkt oss att Per Bolund skulle bli miljö- och klimatminister och Märta Stenevi jämställdhetsminister. Att Per Olsson Fridh blir biståndsminister var lite oväntat och mer av en nyhet, men jag har hört mycket gott om honom inifrån partiet. Han har ju varit statssekreterare för Peter Eriksson och inte synts så mycket utåt och kanske inte inne i partiet heller, så det blir lite av en ”dark horse”. Det blir spännande!

Han blev också något förvånad över att Åsa Lindhagen, fram tills nu jämställdhetsminister, hamnade på finansdepartementet.

– Men hon har varit politiker ganska länge och har erfarenhet av budgetförhandlingar, så det kommer att bli bra! Det blir från regeringshåll nu så det blir ju nytt för henne också.

Risk att att språkröret blir språkrör för regeringen

Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet, tycker att Märta Stenevi i sitt tal under presskonferensen hade kunnat adressera männen mer.

– Det är jättebra att hon tar på sig jämställdhetsfrågorna. Men hon pratade mycket om att jämställdhet är viktigt för kvinnor. Man måste också förklara att jämställdhet också är bra för män, så att vi inte får den konflikten. 
Vi måste tala om mansrollen, det är den som är problemet. Och ingen jämställdhetsminister har pratat om det vad jag vet. När jag var språkrör åkte jag omkring på pubar och pratade om mansrollen. Det var inte så populärt, men efter en kvart lyssnade folk, och jag såg många kvinnor som puffade sina män i sidan.

– Mansrollen sitter i vägen. Och det finns ju nya studier som visar att unga killar inte riktigt begriper det där heller, säger han.

Birger Schlaug
Birger Schlaug. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att Märta Stenevi också blir bostadsminister ser han på med blandade känslor.

– Miljöpartiet har ju haft den där posten ganska länge. Med ministrar som inte haft en susning om bostadspolitik. Nu har vi fått en som har lite susning iallafall. Hon har ju jobbat med stadsutveckling i Malmö och så. Men då kommer vi till nästa problem. Hur ska hon lyckas att ha dessa två poster och vara språkrör för Miljöpartiet också? Risken blir att hon hela tiden kommer att prata för regeringen. Trots bytet så kommer vi inte ha något språkrör för Miljöpartiet, utan regeringen kommer att ha ett språkrör.

Viktigt att få hjärtan i brand

Birger Schlaug tycker också att Per Bolund behöver träna på sin utstrålning.

– Det är jätteviktigt att en miljö- och klimatminister kan uppvisa engagemang och eld och få hjärtan att brinna. Annars kommer vi aldrig att fixa det här. Det får inte vara en byråkratisk framtoning på den rollen, så Per har väl lite att jobba med där.

När Syre når tidigare språkröret Gustav Fridolin hinner han bara med en kort kommentar:

– Det känns jätteroligt!

Hans tidigare språkrörskollega, Åsa Romson, som också var klimat- och miljöminister från 2014 till 2016, hade däremot mer tid till sitt förfogande. Hon var inte särskilt förvånad av dagens besked.

– Det var en väntad ommöblering bland MP-ministrarna. Jag tycker det bådar gott inför framtiden, att det blir ett fortsatt fokus på miljö- och klimatpolitiken.

Hon fortsätter:

– Per Bolunds styrka är att han har varit med länge. Han har en stor kompetens inom klimat och miljö, vilket han hade redan innan han gick in i regeringen. Han är ju biolog. Så det området kommer fortsätta vara starkt.

Åsa Romson
Åsa Romson. Arkivbild. Christine Olsson/TT

Om vi ser till Märta Stenevi, vad tror du hennes största utmaning kommer att bestå i?

– Hennes största utmaning är ju att hon också är språkrör, där hon i första hand ska verka för att utveckla MP:s strategier och gröna politik. Det är en nyckelroll och en komplex roll.

– Jag har inte jobbat lika mycket med Märta men vet att hon är starkt engagerad i jämställdhets- och bostadsfrågorna. Jag ser fram emot att följa hennes arbete i det.

Glada tillrop på sociala medier

Även på Twitter har reaktionerna avlöst varandra, både från partivänner och utanför de egna leden. ”Fantastiskt roligt med nya Gröna ministrar”, skriver MP-kollegan och EU-parlamentarikern Pär Holmgren.

Källa: Twitter
Källa: Twitter

Glada tillrop har även kommit från socialdemokratiskt och vänsterpartistiskt håll. V-ledaren Nooshi Dadgostar har kommenterat, så även Annika Strandhäll, Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.

Källa: Twitter
Källa: Twitter
Källa: Twitter
Källa: Twitter

Även från vissa håll från högerkanten har tongångarna varit positiva. Tidigare moderata riksdagsledamoten, Erik Bengtzboe, som även varit utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, gratulerar MP-ministrarna. Valet av bostadsminister är han dock kritisk till.

Källa: Twitter
Källa: Twitter

Erik Bengtzboe valde 2019 att lämna alla sina politiska uppdrag. Anledningen: I en granskning som Aftonbladet gjorde framkom det att Bengtzboe fått ta emot 158 000 kronor i ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm, eftersom han då var skriven hos en nära anhörig i Nyköping. Samtidigt var hans fru och barn skrivna på lägenheten i Stockholm.

Flera organisationer har också twittrat hälsningar, framförallt till Märta Stenevi. Kvinna till kvinna Sweden och Plan Sverige är några exempel.

Källa: Twitter
Källa: Twitter
Källa: Twitter
Källa: Twitter

Läs mer: Löfven stuvar om – Stenevi och Bolund nya ministrar

Läs mer: Kvinnlig jämställdhetsminister igen – ”Få män driver jämställdhet”