Radar · Miljö

21 fåglar och 16 däggdjur räddade från utrotning i det vilda

Panterlo (Lynx pardinus), ett av de djur som räddats tack vare naturvårdsinsatser.

I en tid när antalet arter utrotas snabbare än någonsin tidigare i mänsklighetens historia, är det sällsynt med berättelser om hur arter som varit utrotade i det vilda, studsat tillbaka. Men en ny studie beskriver just det.

När Konventionen om biologisk mångfald (CBD) summerade hur det gått för de mål som spikats 2010 och löpt till 2020, var det dyster läsning. Inget av de 20 målet uppfylldes, istället konstaterade konventionens expertpanel IPBES, att förlusten av arter ökat. Nu i en takt som aldrig tidigare skådats under mänsklighetens historia. Men trots de dystra rapporterna, finns det historier där utvecklingen faktiskt gått åt rätt håll.

I en studie publicerad i tidskriften Conservation Letters som nyhetssajten Mongabay rapporterar om, går forskarna igenom hur många däggdjur och fåglar som undgått utrotning, sedan Konventionen om biologisk mångfald först trädde i kraft 1993.

Mellan 21 till 32 fåglar och mellan sju och 16 däggdjur ska ha räddats. Samtidigt kunde forskarna konstatera att 10 fåglar och fem däggdjur utrotats sedan dess, trots naturvårdsinsatser. Men hade inget gjorts – skulle utrotningshastigheten varit än högre, enligt forskarna.

– Även om arter också utrotats under samma period, visar vår forskning att det är möjligt att hindra att det sker, säger Rike Bolam, till Mongabay.

Läs mer: Syre förklarar biologisk mångfald, 22 maj 2020