Radar · Utrikes

Antivaxxare låtsas vara veganer – för att slippa vaccinspruta

Vissa företag i Storbritannien kräver vaccination av anställda, men veganer kan vara undantagna reglerna.

Vaccinationsmotståndare fejkar att de är veganer på sociala medier för att slippa krav på vaccinering på arbetsplatser i Storbritannien.

Det började som ett skämt bland antivaxxare på sociala medier att om man är vegan så behöver man inte ta sina vaccinationssprutor. Idén kommer från att en tråd på Twitter som tidningen Telegraph har lagt ut. Den handlar om att företag inte kan tvinga sina anställda att vaccinera sig om de är veganer, eftersom vaccinet är utvecklat genom djurförsök, rapporterar sajten Euronews.

Etisk veganism, ska enligt en artikel i The Telegraph, ha fått en särskild status efter att ett rättsråd 2020 slagit fast att den skyddas av arbetsskyddslagen (employment law).

Den särskilda statusen för veganism kan liknas med de skydd som religiösa grupper har, eller de undantag som görs för personer med funktionsvariationer eller sjukdomar som gör att de inte kan ta vaccin. Det är beräknat att ungefär en halv miljon britter inte konsumerar djurprodukter och skulle kunna vara aktuella för undantag från företagens vaccinationskrav, skriver The Evening standard.

– Vissa veganer vill kanske inte vaccinera sig på grund av att vaccinen har testats på djur. Etisk veganism har tidigare jämställts med en tro, vilket därför också skulle kunna åtnjuta skydd, säger en talesperson för advokatbyrån Lewis Silkin, till The Telegraph.

Ta sprutan säger veganer

Det har fått vegan- och djurrättsaktivister att kontra med att det är bättre att ta vaccinen trots att de är utvecklade genom djurförsök och sedan fortsätta engagera sig för att få ett slut på onödiga och grymma djurförsök, skriver Euronews.

– Definitionen av veganism innefattar att det inte alltid är praktiskt möjligt för veganer att helt undvika situationer då djur utnyttjas, inte minst då det gäller relevanta medicinska frågor som vid vaccinering, säger en talesperson för The Vegan society, till The Evening standard.

Få företag har vaccinationskrav

För tillfället är det få företag och organisationer i Storbritannien som kräver vaccinering av sina anställda, men antalet förväntas växa, inte minst eftersom många politiker säger sig stödja en sådan utveckling. Dock finns det ingen lag i landet som tvingar företagen att kräva vaccinering av sina anställda, förutom för personer som arbetar inom hemtjänst och vård.

Det är oklart om det faktiskt har förekommit tillfällen då antivaxxare har hävdat veganism för att inte behöva vaccinera sig, eller om det är något som bara skämtats om på nätet.

Här kan du läsa om mer som Syre har skrivit om vaccinationsmotstånd:

Vaccinationsmotståndet kan leda till att fler dör