Zoom

Domenico Lucano: Ex-borgmästaren döms till 13 års fängelse för att ha hjälpt flyktingar

Domenico Lucano dömdes i förra veckan till 13 år och 2 månader i fängelse för att ha hjälpt flyktingar.

13 år och två månaders fängelse för att ha hjälpt flyktingar. Det dömdes i förra veckan Domenico Lucano, före detta borgmästare i italienska Riace, till. Anklagelserna mot honom är enligt hans försvarare politiskt motiverade. Flera solidaritets- och människorättsorganisationer, samt EU-parlamentets vänstergrupp, har under helgen uttryckt både ilska och sympati.

Domenico Lucano är för många i den medeltida italienska staden och kommunen Riace känd som en hjälte för att under sin tid som borgmästare ha hjälpt flyktingar. Men i förra veckan dömdes han till ett 13 år och 2 månader långt fängelsestraff för sina gärningar. Han anklagas, förutom att ha tänjt på regler och möjliggjort olaglig migration, för bedrägeri och för att ha missbrukat sin position. Lucano greps 2018, under en period då fler än han hamnade under lupp för sitt stöd till flyktingar. Under 2017 och 2018 började Italien gå allt hårdare åt de frivilligorganisationer som räddade liv i Medelhavet. Sedan dess har flera kaptener och besättningsmedlemmar kriminaliserats för sina insatser, något som fördömts av FN-organ och människorättsorganisationer.

I Milano, Florens (på bilden), Firenze, Genova och flera andra städer protesterade hudratals, för att inte säga tusentals, människor mot domen som i förra veckan delades ut till Dominico Lucano
I Milano, Florens (på bilden), Firenze, Genova och flera andra städer protesterade hudratals, för att inte säga tusentals, människor mot domen som i förra veckan delades ut till Dominico Lucano. Flera tidningar och organisationer poängterar att domen inte är en isolerad händelse - utan en del i den trend som kriminaliserar flyktinghjälpare. Bild: Abolish Frontex

Som Syre rapporterade i förra veckan var 450 av kommunens 1800 invånare år 2016 tidigare flyktingar, enligt radiobolaget NPR. Under Lucanos totalt 18 år som borgmästare har Riace tagit emot 6000 flyktingar.

Vänstergruppen i EU-parlamentet har under måndagen skrivit och skickat ett brev till Lucano för att visa sin solidaritet. I brevet, som Syre tagit del av, tackar politikerna honom för sin insats som gjort att den lilla staden i Kalabrien har blivit ett exempel på humanitet och hopp, i motsats till den xenofobi, rasism och rädsla som växer fram i Europa.

–  Det här är en så utstuderat politisk och absurd dom. Att dömas till tretton års fängelse för att ha praktiserat humanitet i praktiken är inget annat än en rättsskandal. Det är inte heller första gången vi ser hur man runtom i Europa kriminaliserar flyktingsolidaritet. Vi ser också att frivilligorganisationer förbjuds att rädda liv på Medelhavet eller stoppas från att hjälpa flyktingar i länder som Grekland, Ungern och Polen, säger den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som varit med och skrivit brevet.

Hon fortsätter:

–  Jag tror att historien kommer att döma oss hårt för denna förföljelse av människor som bara visar solidaritet och mod nog att hjälpa människor på flykt. Vill vi verkligen leva i ett samhälle där det ses som så allvarligt att hjälpa flyktingar samtidigt som en annan sorts flyktingar, skatteflyktingar, får gå fria och fortsätta bryta ner allas vår välfärd?

Solidaritet med Lucano

Under helgen som gick rapporterade flera stora tidningar om Domenico Lucano. Washington Post skriver, i en artikel med den långa rubriken ”En italiensk borgmästare gjorde sin by känd för att välkomna migranter. Han fick just ett 13 år långt fängelsestraff”, att straffet var nästan dubbelt så långt som åklagaren först begärt. De som stöttat Lucano misstänkte redan 2018 att anklagelserna var ”politiskt motiverade”, skriver Washington Post.

– Jag saknar ord, jag väntade mig inte detta. Jag har spenderat mitt liv med att jaga mina ideal och kämpa mot maffian. Jag stöttade de minst tursamma – flyktingarna som kom, sa Lucano efter domen offentliggjordes, enligt den italienska tidningen La Stampa. Lucano påpekade också att ”det inte finns någon rättvisa” och att han saknar de ekonomiska medel som krävs för att fortsätta driva en juridisk process.

The Guardian beskriver Lucano som ”den före detta borgmästaren som gav den italienska staden sitt liv tillbaka genom att välkomna och integrera migranter”. Tidningen beskriver hur Lucano greps bara två veckor efter att italiens dåvarande högerradikale inrikesminister Matteo Salvini infört nya regelskärpningar gällande flyktingar och migration. Salvini har på Twitter jublat över att Lucano, som ställer upp som kandidat i nästa lokalval, dömts och skrivit att ”vänstern lyfter fram kandidater som dömts till 13 år i fängelse”. Den italienska tidningen Il Manifesto skriver på twitter att ”Lucano gjort sig skyldig till det mest heroiska brottet som finns – medmänsklighet”.

Siamo tutti Mimmo Lucano - "Vi är alla Mimmo Lucano", bild från en av helgens demonstrationer i solidaritet med Dominico "Mimmo" Lucano
Siamo tutti Mimmo Lucano - "Vi är alla Mimmo Lucano", bild från en av helgens demonstrationer i solidaritet med Dominico "Mimmo" Lucano. Bild: Abolish Frontex

Flera organisationer har uttryckt sin sympati på sociala medier. Boderline-europe ifrågasätter varför det Lucano gjort kriminaliserats. Abolish Frontex twittrar om att det är protester i solidaritet i flera italienska städer. Baobab Experience, en organisation baserad i Rom, menar att om lagarna är kriminella är det enda rätta att göra motstånd.

Fler liknande fall

Runt om på den italienska landsbygden avfolkas byar och mindre städer. Naro, som ligger på Sicilien, är en annan stad som liksom Riace välkomnat flyktingar – som får det avfolkade samhället att leva upp på nytt. I Palermo, också på Sicilien, har borgmästaren Leoluca Orlando uppmärksammats både för sin kamp mot maffian och för flyktingars rättigheter. Como i norra Italien har också gjort sig kända för sitt flyktingmottagande, som leddes av prästen Roberto Malgesini. Fader Roberto, som han var känd som, mördades 2020 av en flykting som enligt flera källor hade problem med sin mentala hälsa. Matteo Salvinis parti, La Lega, använde mordet för att slå tillbaka med rasistisk retorik och säga att prästen mördats av ”en av alla för många olagliga migranter” i Italien.

Ett annat välkänt fall där en flyktinghjälpare riskerat att straffas är olivbonden Cédric Herrou i grannlandet Frankrike, som under en långdragen rättsprocess riskerat dyra böter och straff för att ha hjälpt flyktingar i Roja-dalen nära den italienska gränsen. Han friades av en domstol i april i år.

Läs även:

Flyktingvänlig borgmästare dömd till 13 års fängelse